Adidas ukázal své nejrychlejší běžecké boty. V Praze s nimi rovnou překonal světový rekord při půlmaratonu

Filip HouskaFilip Houska

adidas

Foto: Adidas

Nový model adizero adios Pro od Adidasu

Kvalitní obuv je pro elitní běžce alfa a omega, ovšem vytvořit takovou siluetu, která by splňovala striktní nároky na pohodlí, odolnost a rychlost, stojí velké úsilí. Adidas to však vzal jako svou další výzvu a představil ty „nejrychlejší“ boty, v nichž by se sportovci nejen cítili dobře, ale svými dobrými výkony rovnou překonávali rekordy. A právě takový úspěch si nyní německý sportovní gigant připisuje.

Na start pražského půlmaratonu Prague 21.1 km pod hlavičkou organizace RunCzech v Letenských sadech dorazily 5. září v časných ranních hodinách tři desítky světových běžců. Všichni měli stejný cíl: zaútočit na historicky nejlepší půlmaratonské časy, k čemuž jim měly pomoci nové boty od adidasu, které se na oválu díky své růžovo-modré barevné kombinaci zvlášť vyjímaly.

Celý svět pak mohl sledovat prvotřídní výkon keňské reprezentantky Peres Jepchirchirové, která s modelem adizero adios Pro zaběhla nový rekord v čistě ženském závodě, když se na stopkách po protnutí cílové pásky objevil čas 1:05:34. Mužský závod ovládl Kibiwott Kandie s časem 58:38, což je pátý nejlepší čas všech dob.

adidas-3

Foto: Adidas

Peres Jepchirchirová, která s modelem adizero adios Pro zaběhla nový rekord v ženském závodě

Zda se skutečně projevila síla nové technologie, na které adidas ve svých dílnách pracoval, je komplikované určit. I při běžeckém závodě jde obvykle o souhru více okolností, ale německý sportovní gigant teď každopádně představil novou zbraň, která má elitní běžce posunout opět o kus dál.

Novými postupy k rychlejším výkonům

Běžecké boty s názvem adizero adios Pro představil adidas poprvé letos v červnu a hned od začátku byly na nové adizero kladeny nejvyšší nároky. Německá značka totiž chtěla vytvořit takové boty, které by patřily k nejrychlejším na světě. A proto se její designéři uchýlili do biomechanické laboratoře, aby přišli s těmi skutečně „nejrychlejšími“ technologiemi.

Výsledkem vývoje byla technologie zvaná EnergyRods, která je tvořena pěti tuhými pláty s karbonem. Ty jsou zasazeny uvnitř super lehké mezipodešve zvané LightstrikePRO, která zajišťuje tlumení i výbušný odraz. Právě dvě jmenované technologie mají zajistit perfektní splynutí běžcova chodidla s celou botou, což je zásluhou i karbonových plátů, jež kopírují nártní kost.

adidas-1

Foto: Adidas

Nový model adizero adios Pro od Adidasu

Designéři se soustředili na to, aby dokázal běžec udržet s adizero adios Pro na nohou maximální rychlost po delší dobu. K tomu dopomáhá také lehká pěna a jednovrstvá pletenina s vnitřním vyztužením, která je využita na svrchní část. Podešev je pak z lehké gumy, který by neměl zvyšovat hmotnost boty – ta tak zůstává na 246 gramech.

Poprvé svou unikátní novinku adidas nabídl už během června. Tehdy však šel do prodeje jen velmi limitovaný počet kusů, který se podle vyjádření firmy vyprodal během patnácti minut. Proto nyní adidas na úspěch modelu adizero Adios Pro navazuje s upravenou verzí, která je určena pro běžce po celém světě.

Horkou novinku odprezentoval právě v rámci půlmaratonu Ready for the Restart pod hlavičkou organizace RunCzech a od 14. září si nové běžecké boty od adidasu může vyzkoušet kdokoliv – do online prodeje na adidas.cz/running za cenu 5 299 korun už vstoupily.

Partnerem článku a CzechCrunche je společnost Adidas. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.

adidas-2

Foto: Adidas

Složení nové siluety adizero adios Pro