Hlavní obsah

Fantastický objev egyptských archeologů. Další tajemství má následovat

Novinky, ČTK, nčs

Jeden z největších objevů svého druhu se povedl archeologům v nově objevené studni v Sakkáře asi 30 kilometrů jižně od egyptské Káhiry. Na starodávném pohřebišti vyzvedli 27 sarkofágů zakopaných před více než 2500 lety.

Foto: Profimedia.cz

Třináct zdobených rakví nalezli vědci již před několika týdny.

Článek

Třináct zdobených rakví nalezli vědci již před několika týdny, následně však narazili na dalších 14. Na zveřejněných fotkách jsou vidět barevně malované a dobře zachovalé dřevěné rakve a další menší artefakty.

V Sakkáře, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, se pohřbívalo více než 3000 let a přes dvě milénia sloužila jako pohřebiště pro někdejší hlavní město Dolního Egypta Memfis.

Foto: Profimedia.cz

Na místě nyní pokračují výkopové práce.

„Úvodní ohledání naznačuje, že jsou tyto rakve zcela zavřené a nebyly otevřeny od doby, kdy je pohřbili,“ uvedl ve vyjádření egyptský ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání.

Na místě nyní pokračují výkopové práce a experti se snaží zjistit více podrobností o původu sarkofágů. Ministerstvo uvedlo, že se chystá zveřejnit „další tajemství“ na tiskové konferenci v příštích dnech.

Mimořádný objev. Egypt ukázal sarkofágy a mumie staré přes 3000 let

Svět

Egypt se v posledních letech snaží více propagovat své archeologické nálezy, aby oživil ochabující turistický průmysl, který je zásadní pro ekonomiku země, poznamenal server BBC.

Vloni na podzim tým egyptských vědců například objevil památky v rozsáhlé archeologické lokalitě na západním břehu Nilu. Uvnitř bohatě zdobených sarkofágů našli mumie kněžích, kněžek a dětí, kteří žili během 22. dynastie, jež vládla přibližně v letech 945 až 715 před naším letopočtem. Tehdy se jednalo o největší podobný nález za poslední století, uvedlo tamní ministerstvo pro památky.

Příběh egyptské hrobky, kterou odkryli čeští archeologové

Historie

K objevům v Sakkáře významně přispěli i čeští archeologové pod vedením Mohameda Megaheda, člena Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. V dubnu 2019 odkryli malovanou hrobku hodnostáře Chuyho starou 4300 let. Zpráva obletěla celý svět a egyptské úřady, které si běžně s oznámením nálezů dávají na čas i několik měsíců, informaci okamžitě zveřejnily.

Reklama

Výběr článků

Načítám