Hlavní obsah

Česko z ptačí perspektivy. Mapy.cz zobrazují nové letecké snímky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mapy.cz od společnosti Seznam.cz zveřejnily v pondělí nové ortofoto pro třetinu naší republiky. Díky tomu si mohou lidé na webu nebo v mobilní aplikaci prohlédnout, jak se změnilo Česko z ptačí perspektivy.

Ukázky starých a nových leteckých snímků na Mapy.czVideo: Mapy.cz

 
Článek

Konkrétně Mapy.cz zachycují na nových leteckých snímcích Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Plzeňský, Středočeský kraj a Prahu.

„Největší proměny ploch zaznamenáváme například u nových budov ve městech, v rámci výstavby silnic a dálnic nebo u některých přírodních úkazů, například u postupu kůrovcové kalamity. Zakládáme si především na kvalitě fotografií, aby z nich uživatelé měli maximální užitek,“ prohlásil Jan Kunz, produktový manažer Mapy.cz.

Foto: Mapy.cz

Pražské náměstí Míru na leteckých snímcích na Mapy.cz.

Zdůraznil přitom, že v tomto a následujícím roce bude probíhat další snímkování zbývajících dvou třetin České republiky.

Nejnovější snímky pro Mapy.cz nafotila v průběhu minulého a tohoto roku opět společnost TopGis a viditelné jsou uživatelům v rozlišení 12,5 cm na pixel.

Která cesta je nejlepší? Mapy.cz nově nabídnou alternativní trasy

Internet a PC

„Mapová vrstva znovu nafoceného území obsahuje 2059 GPx dat, která tvoří plochu 32 178 km² území České republiky a celkově zabírají po zpracování 1,6 terabajtu diskové kapacity. Firma TopGis dodala celkem 102 969 dílčích plátů, přičemž každý plát má rozměr 5000 x 4000 pixelů,“ popsal technické náležitosti Kunz.

Nová letecká mapa je také již tradičně dostupná v rámci mapového API pro firmy a vývojáře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám