Hlavní obsah

Halepová - Ka. Plíšková 6:0, 2:1 skreč.Plíšková dostala ve finále v Římě kanára, pak zápas vzdala. Další Češi ale uspěli

Řím/Praha
Aktualizováno

Naděje na obhajobu titulu na tenisovém turnaji v Římě byla rychle pryč. Čtvrtá hráčka světa Karolína Plíšková vzdala finále se světovou dvojkou Simonou Halepovou z Rumunska za stavu 0:6 a 1:2. Českým fanouškům udělaly alespoň radost výhr Jiřího Veselého a Kateřiny Siniakové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Plíšková finále v Římě nedohrálaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Mezi muži zvítězila světová jednička Novak Djokovič ze Srbska a má rekordní 36. titul z turnajů kategorie Masters.

Osmadvacetiletá Plíšková se na římské antuce sice rozjela. Porazila čtyři soupeřky včetně krajanek Barbory Strýcové a Markéty Vondroušové, ale ve finále to nebylo ono.

Plíškové nefungovalo takřka nic, kazila podání, naproti tomu Halepové se dařilo vše, na co sáhla. Česká tenistka nebyla evidentně v pohodě, otrávený výraz ve tváři se mísil se zklamáním, které jen umocňovala narůstající dominance světové dvojky. Za dvacet minut prohrála zdravotně indisponovaná Češka první sadu 0:6 a přivolala si na kurt fyzioterapeutku.

Foto: Pool, Reuters

Česká tenistka Karolína Plíšková už měla podle pravidel při přebírání trofeje pro poraženou finalistku v Římě na tváři roušku.

Ani začátek druhého setu nevyhlížel dobře, Plíšková ztratila hned na úvod podání, jenže vzápětí ukázala záblesk síly a prorazila soupeřce servis. Šlo ale jen o chvilkový záblesk formy, když Halepová prorazila podání české tenistky znovu, Plíšková finále vzdala. Halepová, která si také po zápase ledovala zranění, vyhrála čtrnáctý zápas v řadě..

"Mrzí mě, že jsem nemohla finále dohrát. Už kvůli divákům, kteří si zaslouží velký dík za to, že přišli. Simona Halepová hrála skvěle," prohlásila, když si šla převzít trofej pro poraženou finalistku. Poděkovala i pořadatelům za skvělý turnaj. "Mají to teď s organizováním turnajů těžké. Mám na Řím každopádně krásné vzpomínky a ráda se sem vracím," dodala.

Simona Halepová také přiznala, že by byla raději, kdyby Plíškovou porazila ve chvíli, kdy je v plné síle. "Takhle aspoň gratuluji Karolíně k postupu do finále a přeji jí, aby se rychle uzdravila. Snad si spolu brzy zahrajeme, třeba ve finále Roland Garros," prohlásila Rumunka.

V mužském vyvrcholení turnaje porazil hlavní favorit Djokovič 7:5, 6:3 argentinského tenistu Diega Schwartzmana, jenž hrál největší finále v kariéře. Třiatřicetiletý Srb v Římě triumfoval popáté a připsal si 36. titul z turnajů Masters, nejvyšší kategorie po grandslamech. Odpoutal se tak v historické tabulce od Rafaela Nadala, s nímž se dělil o první místo. Španěla v sobotním čtvrtfinále nečekaně vyřadil Schwartzman.

V generálce na Roland Garros získal Djokovič čtvrtý titul v sezoně a 81. v kariéře. Jedinou letošní porážku z 32 zápasů utrpěl bělehradský rodák před dvěma týdny na US Open, kdy byl v osmifinále proti Pablu Carreňovi diskvalifikován za neúmyslné nastřelení čárové rozhodčí míčkem.

Siniaková po obratu porazila Peraovou

Kateřina Siniaková porazila v prvním kole generálky na Roland Garros na antuce ve Štrasburku po téměř dvou a půl hodinách 4:6, 7:6 a 6:1 Američanku Bernardu Peraovou. Jediná česká tenistka na turnaji se v dalším zápase střetne s nasazenou sedmičkou Jekatěrinou Alexandrovovou z Ruska.

Čtyřiadvacetiletá Siniaková minulý týden v Římě postupem do druhého kola ukončila sérii porážek na WTA Tour a úspěšně vstoupila do turnaje i tento týden. Aktuálně 61. tenistka světa v duelu sousedek v žebříčku musela dohánět ztrátu setu a v druhé sadě si zkomplikovala situaci, když nevyužila vedení 4:1 a 5:3 a pět setbolů. Nakonec srovnala až díky vítězství 7:3 v tie-breaku a v rozhodující sadě už soupeřce nedala šanci.

Peraovou porazila Siniaková i ve čtvrtém utkání v kariéře. Dnes sice udělala devět dvojchyb, Američanka ale téměř dvakrát víc, sedmnáct.

Veselý navázal na kvalifikaci

Tenista Jiří Veselý navázal na antukovém turnaji v Hamburku na úspěšně zvládnutou kvalifikaci a poprvé od února postoupil na okruhu ATP do 2. kola hlavní soutěže. Gillese Simona z Francie porazil 7:5, 6:2 a jeho dalším soupeřem bude vítěz duelu mezi nejvýše nasazeným Rusem Daniilem Medveděvem a dalším Francouzem Ugem Humbertem.

Veselý zvládl v duelu se Simonem, jenž do pavouka prošel jako šťastný poražený z kvalifikace, nervózní začátek i konec prvního setu. Na ztrátu podání vždy dokázal okamžitě zareagovat, ve druhé sadě už servis spolehlivě hlídal a po hodině a 46 minutách slavil výhru.

Vítězství v hlavní soutěži elitního okruhu vybojoval Veselý naposledy v únoru, kdy získal titul na turnaji v indickém Puné.

Kolář prohrál z pěti mečbolů

Zdeněk Kolář vypadl v prvním kole kvalifikace tenisového Roland Garros poté, co v zápase s domácím Benjaminem Bonzim nevyužil pět mečbolů. Dál jdou na pařížské antuce zkušený Lukáš Rosol i debutant Tomáš Macháč.

Třiadvacetiletý Kolář měl v utkání hráčů z úvodu třetí stovky žebříčku blízko k vítězství v rozhodujícím setu. Vedl 5:2 a v následujícím gamu měl při svém podání pět mečbolů. Ani jeden nevyužil a Bonzi se následně odrazil k obratu. Po dvou a půl hodinách Francouz vyhrál 3:6, 6:4 a 7:5.

Třísetovou bitvu, ale s vítězným koncem, absolvoval pětatřicetiletý Rosol. Aktuálně 173. tenista světa porazil 6:7, 6:2, 6:4 žebříčkového favorita a nasazenou čtyřku Pedra Sousu z Portugalska.

Devatenáctiletý Macháč zvládl úspěšně svůj premiérový duel v grandslamové kvalifikaci a Němce Juliana Lenze zdolal 6:2, 7:5.

Kvalifikace žen s jedinou Češkou Terezou Martincovou začne v úterý, hlavní soutěž v neděli.

ŘÍM (antuka):
Ženy (dotace 1 692 169 eur):
Dvouhra - finále:
Halepová (1-Rum.) - Karolína Plíšková (2-ČR) 6:0, 2:1 skreč.
Muži (dotace 3 854 000 eur):
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Schwartzman (8-Arg.) 7:5, 6:3
ŠTRASBURK (antuka, 225 500 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Siniaková (ČR) - Peraová (USA) 4:6, 7:6 (7:3), 6:1
Rybakinová (5-Kaz.) - Minnenová (Belg.) 7:5, 6:4
Alexandrovová (7-Rus.) - Sandersová (Austr.) 6:1, 6:0
Linetteová (Pol.) - Parmentierová (Fr.) 6:4, 6:3
Dijasová (Kaz.) - McHaleová (USA) 6:7 (4:7), 7:5, 7:6 (7:3)
Cornetová (Fr.) - Hercogová (Slovin.) 6:3, 6:4.
Hibinová (Jap.) - Stephensová (8-USA) 6:2, 3:6, 6:1
Sabalenková (Běl.) - Perezová (Austr.) 6:4, 6:3
Čang Šuaj (Čína) - Tomljanovicová (Austr.) 3:6, 6:4, 6:2
Blinkovová (Rus.) - Georgesová (Fr.) 6:1, 6:2
Ostapenková (Lot.) - Davisová (USA) 6:2, 6:3
HAMBURK (antuka, dotace 1 203 960 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Veselý (ČR) - Simon (Fr.) 7:5, 6:2
Cuevas (Urug.) - Fritz (USA) 6:4, 6:2
Rubljov (5-Rus.) - Sandgren (USA) 6:3, 6:3
Paul (USA) - Anderson (JAR) 6:4, 0:6, 6:4
Kvalifikace na tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži:
Muži - 1. kolo:
Rosol (ČR) - P. Sousa (4-Portug.) 6:7 (4:7), 6:2, 6:4
Macháč (ČR) - Lenz (Něm.) 6:2, 7:5
Bonzi (Fr.) - Kolář (ČR) 3:6, 6:4, 7:5

Reklama

Související témata: