Hlavní obsah

Raketový zájem se nezastavil, eRouška už hlásí 375 tisíc stažení

Novinky, Miloslav Fišer

Nebývalý zájem o druhou verzi mobilní aplikace eRouška, která se má stát jednou z hlavních zbraní pro boj s koronavirem, stále pokračuje. Pouhý víkend stačil na to, aby o více než 100 tisíc stažení překonala druhá verze popularitu té první. Pro Novinky.cz to uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

„Novou verzi aplikace eRouška si stáhlo 375 tisíc lidí, z 35 % na iOS telefony,“ řekla v pondělí Novinkám Štěpanyová s tím, že častěji si tedy program instalují majitelé zařízení s operačním systémem Android.

První verzi aplikace si přitom stáhlo za pět měsíců pouze 270 tisíc lidí. Je nicméně nutné zdůraznit, že původní program fungoval zcela jinak. Byl vytvořen především jako pomůcka pro hygieniky při vyhledávání kontaktů, novinka místo toho představuje anonymní varovný systém pro občany.

O druhou verzi eRoušky je obrovský zájem

Software

Aplikace totiž dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu. Je tedy zřejmé, že aplikaci musí používat co nejvíce uživatelů, aby systém fungoval co nejspolehlivěji.

Testy jen v případě, kdy budou příznaky

Štěpanyová pro Novinky upřesnila, že aplikace má skutečně pouze informativní charakter. Hygiena s aplikací nijak dále nepracuje, nevyužívá ji k trasování lidí.

Lidé navíc musí počítat s tím, že aplikace nedokáže rozpoznat, zda měl někdo nasazený respirátor či roušku, nebo zda byl nakažený například za plexisklem. „Pokud lidem přijde na mobil upozornění, že se setkali s nakaženým, neznamená to, že by měli okamžitě volat svému doktorovi nebo na hygienu,“ zdůraznila Štěpanyová.

„Lidé by měli pouze pečlivěji sledovat svůj zdravotní stav a chovat se zodpovědněji, například zbytečně nechodit mezi velké množství lidí,“ podotkla mluvčí ministerstva zdravotnictví s tím, že na lékaře by se měli lidé obrátit až ve chvíli, kdy budou mít nějaké příznaky.

Přesně takový postup koneckonců radí i samotná aplikace eRouška a totéž je doporučeno i lidem, kteří aplikaci nemají.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám