Hlavní obsah

Krátce před rezignací napsal Vojtěchovi naštvaný hygienik

Foto: Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Je to celé neuvěřitelná absurdita, říká bývalý hlavní hygienik Vladimír Valenta, nyní regionální šéf v Libereckém kraji.

Reklama

Šéf libereckých hygieniků Vladimír Valenta napsal ministru Vojtěchovi před jeho rezignací kritický dopis. Ohrazuje se proti hrozícím kárným opatřením v souvislosti se zaváděním tzv. chytré karantény.

Článek

Nástupce odstoupivšího ministra Adama Vojtěcha bude muset kromě jiného řešit i napjatou situaci v hygienické službě, na které leží hlavní tíha boje s pandemií covidu-19.

O tom, že vztah mezi vedením Ministerstva zdravotnictví a některými hygienickými stanicemi v krajích není dobrý, svědčí i dopis, který včera poslal ministru Vojtěchovi nedlouho před jeho rezignací šéf libereckých hygieniků Vladimír Valenta.

Muž, který byl v minulosti i hlavním hygienikem ČR (v letech 2012 až 2016), se v tomto dopise, jehož kopii Seznam Zprávy získaly, ohrazuje proti výhrůžkám kárným řízením. A to v souvislosti se zavedením tzv. chytré karantény a implementací jednotného „trasovacího“ systému s virtuálním call centrem od firmy Daktela.

„Vyhrožování kárným řízením za neuplatňování častí chytré karantény v situaci, kdy jsme se dohodli o integraci našeho programu, považuji za poslední kapku do poháru vyhoření. I proto, že jsme po vydání příkazu o okamžitém zavádění Daktely začali příkaz naplňovat a kdy jsme také zatím bez odezvy požádali o proškolení,“ napsal v neděli Valenta ministrovi.

Varoval jsem před katastrofou

Sám ministr zdravotnictví předtím v rozhovoru pro Seznam Zprávy připustil, že vůči některým hygienickým stanicím musela být pohrůžka kárného řízení použita, aby se do jednotného systému zapojily. Nikoho ale Vojtěch nejmenoval.

„Byl na ně (krajské hygienické stanice) proto vyvíjen tlak a já jsem opakovaně jednal s některými řediteli, aby se do systému zapojili. Snažili jsme se také využít všechny možnosti, které podle služebního zákona máme, takže jsme jim například dali služební příkaz, jak mají postupovat, a nakonec jsme pohrozili kárným opatřením,“ popsal ministr na konci minulého týdne.

Liberecký krajský hygienik Valenta ve své kritice nezůstal ale jen u kárných opatření v souvislosti s chytrou karanténou. V dopise poukazuje i na zákaz veřejně se vyjadřovat ke koncepci hygienické služby, kterou přitom sám připravoval. A mluví i o tom, že už předešlé tři roky vedení ministerstva neúspěšně varoval před hrozící „katastrofou“.

Dopis ministrovi

Vážený pane ministře,

je neděle a my v Liberci, tak jako už řadu měsíců, pracujeme, abychom situaci zvládli, a to i s pomocí Libereckého kraje a obcí, ať už faktickou či v podobě ocenění naší práce. Týká se to i mne, pracuji bez nároku na přesčasy už řadu týdnů, proto teď budu mluvit sám za sebe.

Vyhrožování kárným řízením za neuplatňování častí chytré karantény v situaci, kdy jsme se dohodli o integraci našeho programu, považuji za poslední kapku do poháru vyhoření. I proto, že jsme po vydání příkazu o okamžitém zavádění Daktely začali příkaz naplňovat a kdy jsme také zatím bez odezvy požádali o proškolení.

Ve spojitosti se zákazem mluvit a vyjadřovat se na veřejnosti ke koncepci hygienické služby, kterou jsem sám napsal a o které jsem vás, hlavní hygieničku a státního tajemníka 3 roky informoval, že není naplňována a že hrozí katastrofa, mně zbývá už jen jedna otázka: bude pod kárným řízením i projevování úcty?

Vladimír Valenta

Peníze jen pro epidemiology

Když se Seznam Zprávy Vladimíra Valenty na zmíněný dopis ptaly, nad jeho rámec se krajský hygienik rozhovořil i o některých dalších sporných momentech v komunikaci s vedením ministerstva. Opakovaně přitom zmínil státního tajemníka Stanislava Měšťana.

Valenta doplnil, že předmětem sporů, které vede, jsou i otázky ohledně odměňování hygieniků. Přes veškeré ujišťování prý lékařům z hygienických stanic dosud nebyly platy navýšeny. A proto je velmi těžké sehnat nové lidi, aby krajské stanice doplnily nedostatečné kapacity.

„Pokud jsme stále odměňováni jen jako úředníci, nikoliv jako zdravotničtí pracovníci, tak myslíte, že k nám nějakého nového odborníka dostaneme? Samozřejmě že ne,“ říká Valenta.

Podle něj sice premiér Babiš nařídil ministerstvu, aby v této oblasti sjednalo nápravu, ale fakticky je přes všechno ubezpečování do dnešní doby vše při starém.

„Od státního tajemníka Ministerstva zdravotnictví přišel metodický pokyn, že za lékaře budou považováni jenom epidemiologové, kteří vykonávají epidemiologickou činnost. Nebudou to ostatní lékaři v hygienické službě. Přitom oni mají stejné vzdělání jako epidemiologové. A teď nám ani pro ty epidemiology peníze nedají, že se to bude řešit až v příštím roce. Je to celé neuvěřitelná absurdita, jedna za druhou,“ reagoval pro Seznam Zprávy rozzlobeně šéf libereckých hygieniků Vladimír Valenta.

Redakce požádala o stanovisko státního tajemníka Stanislava Měšťana. „O ničem nevím, žádný dopis jsem neviděl, obraťte se na tiskový odbor,“ reagoval. Ovšem ani tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová zatím žádné vyjádření neposkytla.

Platy lékařů na hygienických stanicích nyní začínají zhruba na úrovni 23 tisíc korun, zatímco v nemocnici je to přes 33 tisíc. Babišova vláda během prázdnin avizovala, že vyřadí hygieniky z působnosti zákona o státní službě. Právě v zájmu zvýšení platů.

Reklama

Související témata:

Doporučované