Hlavní obsah

Španělsko uzavřelo část Madridu

DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes prudký nárůst případů koronaviru v Česku zůstává nejhůře postiženou evropskou zemí Španělsko. Tam je dál nejkritičtější situace v Madridu, kde čísla dvojnásobně překračují celostátní průměr. V některých částech metropole začala včera platit zpřísněná opatření podobná těm, která Španělsko zavedlo už na jaře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělsko uzavřelo část MadriduVideo: Reuters

 
Článek

Nové restrikce, které se dotkly asi 850 tisíc lidí v jižních čtvrtích a na jižním předměstí metropole, mají platit zatím dva týdny. Obyvatelé zmíněných oblastí nesmějí vstupovat do zbývajících částí Madridu s výjimkou cesty do práce, k lékaři nebo do školy.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Ulice Madridu

Vláda madridského regionu vyzvala rezidenty dotčených čtvrtí, aby většinu času trávili pokud možno doma a nevycházeli. Obchody, restaurace a bary zůstaly otevřené, počet zákazníků ale musí omezit na polovinu. Pro setkávání lidí úřady snížily horní hranici z dosavadních deseti na šest.

Protesty ukončily divadelní představení

Nové restrikce postihly většinou hustě osídlené čtvrti s obyvateli nižších příjmových skupin a přistěhovalci. Už v neděli proto vyšly do ulic stovky lidí, aby protestovaly proti „diskriminaci“, a požadovaly lepší zdravotní péči.

„Nechceme zákaz vycházení podle sociálních skupin“ a „Ničíte naše čtvrti a teď ničíte i nás“, to stálo na plakátech účastníků demonstrací, kteří také požadovali rezignaci hejtmanky madridského regionu Isabely Díazové Ayusové.

Starosta Madridu José Luis Martínez-Almeida prohlásil, že restrikce nejsou diskriminační vůči chudým. „Nejsou žádní prvořadí a druhořadí občané. V tuto chvíli musíme držet spolu,“ napsal na Twitteru.

Vypjatá situace nastala v neděli večer v madridském operním divadle Teatro Real, které muselo zrušit představení poté, co část publika křičela a pískala na protest proti, podle jejího názoru, nedostatečným protikoronavirovým opatřením.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Madrid

Divákům v nejvyšších patrech hlediště se nelíbilo, že na galerii, kde jsou vstupenky levnější, nebyly stanoveny dostatečné rozestupy, zatímco dole v hledišti byly mezery mezi obsazenými sedadly větší.

Vedení divadla nato oznámilo, že ti, jimž se to nelíbí, mohou odejít a že jim bude vráceno vstupné. To přivítali diváci na galerii potleskem, nicméně po začátku představení opět křičeli „bezpečnost, bezpečnost“. Snahy o obnovení představení už byly neúspěšné.

Obavy z celostátní karantény

Policie mezitím zřídila na 60 kontrolních stanovišť, aby nové restrikce vymáhala s tím, že první den zatím nebude udělovat pokuty. Místní vláda přitom nevyloučila ani plošnou karanténu pro celou oblast metropole. „Pokud bude nutné Madrid uzavřít, tak to uděláme,“ řekl regionální šéf zdravotnictví Enrique Ruiz Escudero.

Španělsko eviduje nejvíce nakažených v EU a panují obavy z vyhlášení druhé celostátní karantény, která by měla dramatické ekonomické dopady. So-

cialistický premiér Pedro Sánchez ale nové uzavření celé země vyloučil.

Reklama

Výběr článků

Načítám