Hlavní obsah

Z polské stíhačky odpadl za letu díl, zasáhl automobil

– Poznaň

V Polsku odpadl za letu ze stíhačky F-16 kovový díl sloužící k zavěšení cvičné výzbroje a dopadl do hustě osídlené oblasti města Luboń u Poznaně. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Jeden z obyvatel města ale tvrdí, že „dárek z nebes“ se při dopadu odrazil od brány jeho domu a poškodil mu auto, napsal server Onet.pl.

Foto: Profimedia.cz

Polská stíhačka F-16

Článek

Majitel vozu odhadl škodu v přepočtu na asi 15 tisíc korun - a identifikoval „pachatele“ podle nápisu výrobce letounu Lockheed Martin na inkriminovaném předmětu.

„Nebyla to součástka z letadla, ale jen díl z podvěsu cvičné výzbroje. Odpadl automaticky a dopadl na soukromý pozemek,“ potvrdila kapitánka Anna Isselová, mluvčí jednotky polského letectva, ke které stíhačka patří. Incident neohrozil bezpečnost letounu, který splnil cvičný úkol a pak se v pořádku vrátil na základnu. „Takové incidenty se nestávají často. V dějinách naší základny je zřejmě první svého druhu,“ dodala s tím, že se případ vyšetřuje.

Pompeo podepsal v Polsku dohodu o obranné spolupráci

Evropa

Přítomnost vojenského letiště Krzesiny v centru téměř milionové aglomerace budí už roky spory, připomněl deník Gazeta Wyborcza. Místní obyvatelé protestují hlavně proti hluku, jaký nad Poznaní vytvářejí stíhačky. Volání přeložit základnu někam jinam zůstává nevyslyšeno.

„Až dosud ale nenastala situace, kdy vojenský let přímo ohrožoval životy či zdraví obyvatel,“ dodal deník.

USA přesunou do Polska dalších tisíc vojáků, dohodu podepíše Pompeo ve Varšavě

Evropa

Krzesiny jsou jednou z nejdůležitějších základen polského letectva, stíhačky F-16 zde létají již 13 let a momentálně je tu 32 strojů tohoto typu. Do modernizace základny armáda vložila půl miliardy zlotých (více než tři miliardy Kč) a pochvaluje si její "strategickou polohu".

Reklama

Výběr článků

Načítám