Nový šéf v boji s covidem: Co teď čekat od Prymuly? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový šéf v boji s covidem: Co teď čekat od Prymuly?

Roman Prymula
Roman Prymula  (Blesk:Karel Kopáč)

Dlouho Adam Vojtěch (33, za ANO) odolával volání po rezignaci. A kritiku, že vláda boj s covidem nezvládá, nechal po sobě sjíždět jako hromosvod. S tím už je ale konec. Vojtěch oznámil svůj odchod a zatrhnout tipec covidu teď přichází jako nový ministr zdravotnictví epidemiolog Roman Prymula (56).

Svou rezignaci po necelých třech letech ve funkci ministra zdravotnictví Vojtěch oznámil včera ráno. „Chci vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru, která nás určitě bude ještě nějaký čas provázet. Přišel jsem na ministerstvo, abych prosadil systémové změny, nicméně epidemie koronaviru mi je již nedovoluje dokončit,“ řekl Vojtěch slabým hlasem. Oznámení prý zaskočilo količní partnery, ne však už premiéra Andreje Babiše (66, ANO). Že toho má plné kecky a chce skončit, Vojtěch prý předsedovi vlády oznámil minulý pátek.

Jmenování v Lánech

„Byl napadán z více stran, a protože je slušný, tak se málo bránil,“ hájil včera Babiš odcházejícího ministra. A zároveň oznámil, že rezort zdravotnictví povede epidemiolog a vládní zmocněnec pro zdravotnictví Prymula. Během víkendu volbu odsouhlasil také prezident Miloš Zeman (75) a na včerejšek si nového člena kabinetu pozval do Lán. A rovnou jej do funkce jmenoval. „Nedovedu si představit nikoho kompetentnějšího, který by stál v čele boje proti druhé vlně pandemie,“ řekl mu Zeman po jmenování. Dnes ráno nového ministra uvede Babiš do funkce.

Hlavní úkoly

„Jsme v situaci, kdy je skutečně třeba zavést krizové řízení,“ řekl premiér. Podle něj tak mezi hlavní Prymulovy úkoly bude vypořádat se s druhou vlnou epidemie. A ohlídat, zda jsou kapacity nemocnic pro pacienty s covidem skutečně dostatečné, a ne jen na papíře. Úkolem Ústředního krizového štábu, který od včerejška znovu funguje a na starost jej dostal vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD), pak zase bude zlepšit komunikaci s kraji.

Ministr Vojtěch: Katastrofa i fachman

Kdo rezignaci Vojtěcha neopláče, je Česká lékařská komora. „Pan ministr nasadil takový trend, že se s komorou vůbec nebavil. Pokud jsem něco potřeboval, musel jsem jednat přímo s premiérem,“ řekl včera Aha! prezident komory Milan Kubek. Také opozice Vojtěchův odchod vítá, skočit měl ale spíš premiér. „...který 23. března řekl, že na sebe bere plnou politickou odpovědnost. Tu nevyvodil,“ uvedla na twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (35). „Jako ministr se v otázce pandemie zkompromitoval už v lednu, kdy se vysmíval všem upozorněním,“ dodal Petr Fiala (56), předseda ODS. Naopak podle Leoše Hegera (72), dosud nejdéle sloužícího porevolučního ministra zdravotnictví, Vojtěch v rezortu nezahálel. „Je trošku škoda, že pan ministr odchází, protože to, co udělal z hlediska koncepčních změn ve zdravotnictví, jsem pokládal za rozumné,“ řekl Heger Aha!. I podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera ministr udělal mnohé pro pacienty a připravil dobré novely zákonů.

Kam s ním?

Shodou náhod Vojtěch rezignaci odhlásil v den, kdy mu čerstvý průzkum STEM přisoudil příčku třetího nejoblíbenějšího člena vlády. Po Janu Hamáčkovi a Andreji Babišovi. Kde se teď Vojtěch prosadí? Podle webu e15.cz má namířeno do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny. Deník tvrdí, že tento příslib měl Vojtěch dostat minulý pátek, když Babišovi oznámil, že jako ministr končí. „Nesmysly nekomentuji,“ řekl k tomu včera premiér. Ten doufá, že Vojtěch bude dál pracovat pro ministerstvo. Sám exministr řekl, že dál zůstává poslancem.

Víte, že...

...druhá vláda Andreje Babiše, jejíž součástí byl i Vojtěch, získala důvěru v červenci 2018? Od té doby ji opustilo už osm členů, z toho 6 za ANO.

Oblíbený fackovací panák

Odchodem Vojtěcha prý premiér ztrácí jednoho z nejvěrnějších členů vlády vůbec. „Patřil k obranářům Andreje Babiše. Utrpně snášel schytávat pohlavky na svou hlavu, ač měly být adresovány premiérovi,“ říká politolog Jan Kubáček. Zvláštního vztahu obou mužů, který Vojtěcha udržel tak dlouho ve funkci, si všímá také šéf ČLK Kubek. „Měli až otcovský vztah, premiér ho pokáral jako syna, ale také ho podržel,“ řekl Aha! Kubek. Ačkoliv Babiš včera Vojtěcha označil za nejlepšího ministra v historii českého zdravotnictví, v srpnu se střetli kvůli rouškám. To když ministr oznámil, kde všude budou od září ústenky povinné a kdo dostane výjimku. „Vůbec se mi to nelíbí,“ řekl tehdy premiér a Vojtěcha si pozval na kobereček. Pak přišel s vysvětlením, že Vojtěcha odborné týmy uvedly v omyl...

Plukovník, co chce tvrdá řešení

*Do povědomí širší veřejnostosti se vystudovaný epidemiolog a plukovník v záloze zapsal od počátku koronavirové epidemie, kdy na ministerstvu zdravotnictví koordinoval protiepidemická opatření. Po aktivaci Ústředního krizového štábu 16. března Prymula štáb vedl, pak jeho řízení převzal Hamáček.

*V březnu Prymula zmínil možnost, že by hranice Česka zůstaly uzavřené až 2 roky. Jeho slova kritizovala opozice i Babiš: „Prosil jsem ho, aby tyhle teoretické spekulace neřešil a lidi neděsil.“ Aktuálně Prymula prohlašuje, že vyhlášení nouzového stavu je na místě, protože očekává, že nakažení budou přibývat tempem až 8 tisíc denně.

*Nedávno se také provalilo, že před odchodem z funkce náměstka ministra si Prymula založil živnost v oboru konzultací či výroby zdravotnických prostředků. „Žádný zdravotnický materiál nevyrábím. Nevyrábím nic. Mám to proto, abych mohl třeba přednášet,“ řekl TN.cz.

*Prymula je také dobře zapsán u prezidenta Zemana. Ten už dříve Aha! řekl, že 28. října udělí Prymulovi Řád bílého lva za jeho podíl v boji s covidem.

Babiš proslov: Covid aktuálně

Pošta porušila zákon Doručováním respirátorů a roušek lidem nad 60 let v obyčejných papírových obálkách Česká pošta porušila zákon. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jde totiž o zdravotnické prostředky. Pošta má teď 3 dny na to, jak vymyslet, aby již doručené roušky neohrožovaly zdraví milionů příjemců.

První mrtvý doktor

Obětí covidu se poprvé stal lékař. Šéf ČLK Milan Kubek bez bližšího upřesnění řekl MF DNES, že se jednalo o soukromého lékaře (†68). Ke včerejšímu ránu Česko evidovalo už 503 úmrtí v souvislosti s covidem.

Učitelům přidají

Platy učitelů vzrostou od příštího roku o 9 procent, průměrný hrubý plat pedagoga by tak měl být 45 tisíc korun. Dohodl se na tom ministr školství Robert Plaga s šéfkou finacní Alenou Schillerovou (oba za ANO). Podle Plagy je nárůst důležitý i kvůli situaci kolem koronaviru a možné výuce na dálku.

Pomoc s trasováním

Vypomáhat přetíženým hygienikům z Prahy a Středočeského kraje mají také zaměstnanci Úřadu vlády. Šedesátka zaměstnanců pomůže z domova s trasováním kontaktů nakažených.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.