Tampa zdolala Dallas a vyrovnala finále Stanley Cupu na 1:1. Palát se trefil po třech zápasech bez bodu

Hokejisté Tampy Bay porazili ve druhém finálovém utkání play-off NHL Dallas 3:2 a srovnali stav série na 1:1. K výhře Lightning pomohl gólem útočník Ondřej Palát. Do zápasu hraném kvůli pandemii koronaviru bez diváků v Edmontonu zasáhl i jeho spoluhráč obránce Jan Rutta, který hrál předtím naposledy 5. srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Edmonton Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stars znovu chyběl zraněný centr Radek Faksa a Tampě Bay stále kapitán Steven Stamkos, přestože se zúčastnil ranního rozbruslení.

Třicetiletý Rutta nastoupil v prvním obranném páru vedle Victora Hedmana. Start píseckého rodáka znamená, že pokud floridský celek vyhraje Stanley Cup, bude na něm jeho jméno zapsáno. Předtím nesplňoval kritéria, protože neodehrál více než polovinu utkání v základní části.

Nejcennější hokejovou trofej na světě dosud získalo 26 Čechů. Jejich počet se jistě rozšíří o dva. Za Stars odehrál v základní části dostatečný počet zápasů bek Roman Polák, který se z rodinných důvodů rozhodl letní dohrávku NHL neabsolvovat a upsal se Vítkovicím.

Na rozdíl od prvního duelu se tentokrát ujala vedení Tampa Bay. Ve 12. minutě v přesilové hře Nikita Kučerov přihrál mezi kruhy Braydenu Pointovi, který střelou z první do horního růžku překonal gólmana Antona Chudobina.

Téměř přesně o tři minuty později udeřili Lightning v další početní výhodě. Hedman nahrál Kučerovovi, který naznačil střelu, ale místo toho našel na druhé straně na levém kruhu Paláta. Rodák z Frýdku-Místku vstřelil devátý gól v letošním play-off a do statistik se zapsal po předchozích třech zápasech bez bodu.

Za necelou minutu kapituloval Chudobin potřetí, když ho od hrazení od modré čáry překonal zadák Kevin Shattenkirk. Tři góly Tampy Bay dělilo tři minuty a 53 vteřin.

Ve druhé třetině málem zvýraznil náskok Lightning Cedric Paquette, ale orazítkoval jen tyč. Dallas snížil v 35. minutě při Palátově vyloučení, když nahození Johna Klingberga tečoval před brankou Joe Pavelski. Stars trvalo zužitkování přesilovky pět sekund.

Texaský celek výrazně přidal a ve 46. minutě po Klingbergově přihrávce obstaral kontaktní gól Mattias Janmark. Lightning překonali Chudobina počtvrté, kvůli ofsajdu ale gól Michaila Sergačova neplatil. Stars si v závěru vytvořil tlak, na srovnání však nedosáhl.

Obě mužstva usilují o druhý Stanley Cup v historii. Dallas se z něj radoval v roce 1999, Tampa Bay o pět let později. Třetí souboj je na programu v noci ze středy na čtvrtek ve 2.00 SELČ.

Finále Stanleyova poháru v Edmontonu - 2. zápas:

Tampa Bay Lightning - Dallas Stars 3:2 (3:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 12. Point (Kučerov, Hedman), 15. Palát (Kučerov, Hedman), 16. Shattenkirk (Coleman, Cirelli) - 35. Pavelski (J. Klingberg, Radulov), 46. Janmark (J. Klingberg, Radulov). Rozhodčí: Kozari, Sutherland - Amell, Barton. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:1. Střely na branku: 31:29. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Hedman, 2. Kučerov (oba Tampa Bay), 3. J. Klingberg (Dallas). Stav série: 1:1.

Sestavy:
Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, Černák, Sergačov, Shattenkirk, McDonagh - Kučerov, Point, Palát - T. Johnson, Cirelli, Killorn - Coleman, Gourde, Goodrow - Verhaeghe, Paquette, Maroon. Trenér: Jon Cooper.
Dallas: Chudobin - J. Klingberg, Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Sekera, Hanley - Radulov, Seguin, Jamie Benn - Gurjanov, Pavelski, Janmark - Perry, Hintz, Kiviranta - Comeau, Dickinson, Cogliano. Trenér: Rick Bowness.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme