Paní Jourová, to vám nevadí? Zděšení nad velkými slovy z Bruselu

22.09.2020 7:57

Novinářka Jana Bobošíková a ekonomka Hana Lipovská, momentálně členka Rady ČT, sepsaly pod hlavičkou Institut svobody a demokracie text, ve kterém nenechaly nit suchou na nedávném projevu předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Bobošíková a Lipovská, že to byl tak špatný projev, že ho snad museli psát ruští nebo čínští trollové.

Paní Jourová, to vám nevadí? Zděšení nad velkými slovy z Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Předsedkyně Evropské komise přednesla svou první zprávu o stavu Unie. Ale psala ji sama? A ten, kdo ji přednášel, byla opravdu Ursula von der Leyenová? Protože ty věty jako by vyšly z pera ruských či čínských trollů, jejichž cílem je Evropu zničit,“ začaly dámy zostra v textu na webu institutu, který původně vyšel v MF dnes.

Anketa

Věříte profesoru Jaroslavu Flegrovi?

17%
83%
hlasovalo: 10551 lidí

Ursula von der Leyenová ve svém projevu mimo jiné uvedla, že ruské dezinformace ohrožují EU. Podle Lipovské s Bobošíkovou se o tom opravdu hodně mluví, ale nikdo neprokázal jejich existenci.

„To už ale neplatí. Jasným důkazem hrozivého vlivu nepřátelských ruských dezinformací byl středeční ‚Projev předsedkyně Evropské komise o stavu Unie v roce 2020‘ a doprovodné dokumenty zveřejněné na oficiálním eurokomisním webu, a to ve 23 jazycích.  Projev šéfky komise a následné reakce eurokomisařů, europoslanců, a premiérů plně odpovídají vtipu z pozdní normalizace. ‚Ano, soudružko předsedkyně, máte pravdu. Ten červený čtvereček je opravdu zelené kolečko,“ tropily si Lipovská s Bobošíkovou žerty z EU.

Jen když projev Ursuly von der Leyen vidíme v tomto světle, dává podle Bobošíkové a Lipovské projev smysl. Jinak by prý nebylo možné pochopit ani tvrzení, že Evropané pověřili stávající vedení EU, aby se postavilo do čela úsilí o zdravější a spravedlivější svět. Bobošíková s Lipovskou mají za to, že občané EU ničím takovým Evropskou komisi nepověřili.

„‚Evropský silnější a spravedlivější svět‘ volila jen třetina občanů všech států EU. A v naší zemi ho podpořila pouhá pětina voličů. Ostatní zůstali doma nebo volili eurorealisticky. Na základě vratkého menšinového mandátu, který je podle Leyenové ‚hlasitý, jednoznačný a rozhodný‘, chtějí unijní špičky budovat ‚Unii zítřka‘. Poučí se prý z krize a budou ‚o krok napřed před zrychlujícími se změnami‘. A mají plán,“ tepaly dámy dál Evropskou komisi.

EU se chlubí, že má úspěchy a dámy by prý očekávaly, že půjde o úspěchy v podobě hospodářského růstu nebo připravené penzijní reformy, ale Bobošíková s Lipovskou upozornily, že EU se místo toho chválí úspěchy, za které by se nemusely stydět ani totalitní státy.

„Totalitářští trollové však propašovali do dokumentu o stavu EU zcela jiné typy úspěchů. Jsou to namátkou: ‚Nový ambiciózní směr‘, ‚Mechanismus pro spravedlivou transformaci‘, ‚Akční plán pro oběhové hospodářství‘ nebo ‚Strategie pro data a umělou inteligenci‘. Úspěchem podle Komise je, že Evropská unie disponuje ‚nevídanou diplomatickou autoritou‘, že má svoji strategii pro Afriku, pro rovnost žen a mužů či strategii ‚od zemědělce ke spotřebiteli‘. Úspěchem je, že má svůj Evropský plán pro rušení opatření proti šíření koronaviru, že se její Evropa stala ‚světovým motorem solidarity‘, a že vede boj proti dezinformacím,“ nebraly si servítky Bobošíková s Lipovskou.

„Kupodivu, ne všude trollové zasáhli. V plánech Komise ponechali upřímná slova o tom, že ‚musíme obnovit čtyři svobody‘, a že ‚Evropa v sobě musí probudit novou vitalitu‘. Nedůsledně tak nechali  problesknout holou pravdu – a sice, že čtyři svobody téměř neexistují a Evropa dnes mrtvolně spí,“ pokračovaly dámy v kanonádě.

EU je podle nich nemoderní, neakceschopná a nestará se o své občany. Kdyby tomu bylo jinak, Ursula von der Layenová by nemusela volat po tom, aby se EU stala moderním a akceschopným společenstvím.

Bobošíkovou a Lipovskou také zarazilo, že ani česká eurokomisařka, ktertá prožila notný kus života v autoritářském komunistickém státě, nerozeznala podobnost mezi slovníkem autoritářů a špiček EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…