Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

V pondělí přibylo 1476 nakažených: Virolog prozradil, jak je to s přenosem ze zvířat na lidi

V pondělí přibylo 1476 nakažených: Virolog prozradil, jak je to s přenosem ze zvířat na lidi
Zdroj: profimedia.cz
+ Další 4 fotografie
koronavirus
V pondělí se opět denní nárůst nakažených zvedl, dostal skoro na 1500. Kromě neděle se čísla pohybují v tisících a koronavirus se dál šíří. Virolog Jan Černý upozornil na problém u přenosu nákazy ze zvířete na člověka. Prozradil, jak je to například u prasat, psů nebo koček.

Situace kolem koronaviru je horší, než byla na jaře. V pondělí přibylo 1476 a oproti neděli je to velký skok, ten den hygiena eviduje 985 nakažených. Nárůst nových případů však nebyl tak vysoký, jako tomu bylo minulý týden, kdy se denní nárůsty pohybovaly ve dvou tisících a ve čtvrtek dokonce přibylo 3130 nakažených.

V souvislosti s koronavirem zemřelo od jara 522 lidí, ještě v pondělí ráno jich bylo 503. Počet hospitalizovaných pacientů klesl z 503 na 494. V současné době je 24 817 případů nákazy. Od pondělí platí povinnost nosit roušku i na venkovních hromadných akcích, kde bude více než 100 účastníků.

Od psa se nenakazíte, od koček ano

Virolog Jan Černý, který se koronaviru věnuje, pro iDnes uvedl, jak je to s rizikem přenosu ze zvířete na člověka. "Studie zahraničních kolegů prokázaly, že různé druhy zvířat jsou různě vnímavé k infekci tímto virem. Například se ukázalo, že prasata nebo hovězí dobytek jsou imunní vůči koronaviru SARS-CoV-2 a nemohou se nakazit," vysvětlil virolog.

"Pak jsou tady další zvířata, jako třeba psi, kteří se nakazit můžou, ale viru produkují strašně málo a vlastně jsou koneční, slepí hostitelé pro virus. Z nich se už nedostane, třebaže se v nich trošku pomnoží, ale to je vše. U psů se však nikdy neukázalo, že by byli zdrojem infekce pro další živočichy," dodal virolog s tím, že u koček je to právě naopak: "U nich naopak víme o velkém množství zaznamenaných infekcí. Na rozdíl od psů kočkovité šelmy obecně produkují vysokou míru viru. Mohou se ale nakazit i třeba křečci, fretky, norci."

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy