Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Česko

Prymula začal úřadovat, opatření nemají handicapovat ekonomiku. Vláda zřejmě omezí otevírací dobu restaurací a barů

Premiér Andrej Babiš s novým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. foto:  Dan Materna, MAFRA

Praha - Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nechce zavádět opatření, která by handicapovala ekonomiku, byť jsou jednodušší. Lidé si musí vzít za své, že mají v boji proti epidemii s úřady spolupracovat. Řekl to dnes na tiskové konferenci po svém uvedení do úřadu.
  8:05aktualizováno  10:13

Nouzový stav podle něj zatím není nutné vyhlásit. Potřebná opatření se dají vyhlásit i bez něj. Nevyloučil ale, že by si to situace mohla vyžádat za týden nebo za dva.

Pravděpodobné je podle Prymuly další omezení hromadných akcí a provozu restaurací a barů. Diskutuje se podle něj o posunutí zavírací doby na 22:00 ze současných 24:00 hodin. Zároveň je pravděpodobné omezení počtu účastníků na 100 na venkovních akcích a 50 na vnitřních. Počítá se přitom s výjimkami pro akce, které nejsou tak rizikové. Omezí se ale akce, kde lidé jedí nebo pijí a nedodržují rozestupy.

Prymula dále uvedl, že ministerstvo nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Zavírání škol si podle něj nikdo nepřeje, je to citlivé téma. V některých regionech se diskutuje o možnosti distanční výuky na druhých stupních základních škol či na středních školách. Ředitelé by měli podle něj vyhlásit na pátek 25. září volno, aby vznikl čtyřdenní víkend a vznikl čas na útlum epidemie.

„Základním úkolem, který přede mnou teď stojí je stabilizovat stávající epiemickou situaci a oploštit vývoj epidemie. Nejsem spasitel, budu potřebovat pomoc všech,“ uvedl Prymula. Je třeba podle něj zapomenout na animozity a politické půtky.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nejdůležitější zabezpečit dostatečné kapacity nemocnic při jakémkoliv vývoji epidemie. Je třeba také zajistit, aby byl každý případ hygieniky trasován do 48 hodin. Pomoci má i systém sebetrasování, který má být zaveden co nejdřív.

Jak to bude probíhat?

Připravované omezení hromadných akcí nebude podle Prymuly plošné, experti se nad posílením nynějších opatření sejdou ještě během dneška. Prymula zmínil, že týkat se zřejmě nebudou kulturních akcí, které velké riziko nenesou. Občany vyzval k větší obezřetnosti a dodržování opatření.

„Důležité jsou trendy, ačkoli se čísla z víkendu zdají být příznivá, realitu uvidíme ve středu ve čtvrtek,“ uvedl Hlavní budou počty úmrtí spojená s covidem, která jsou oproti nárůstu infikovaných zpožděná. „Ať uděláme cokoli, má to dojezd v horizontu sedmi, deseti dnů, to je klíčové,“ uvedl. Za svůj úkol v roli ministra si dal právě oploštění nárůstu počtu nakažených a stabilizaci epidemie koronaviru.

V hlavním městě platí omezení otevírací doby restaurací od 9. září. Restaurace, bary a kluby musejí být od půlnoci do 06:00 zavřené. O pět dní později byla omezena otevírací doba restaurací ve Středočeském kraji a na Uherskohradišťsku. Povinnost se pak rozšířila na celé území státu z pátku na sobotu 19. září.

Očekávaná volba

Vzděláním epidemiolog Prymula vedl královéhradeckou fakultní nemocnici, byl ale dovolán kvůli podezření ze střetu zájmů. Působil jako náměstek ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) a později Adama Vojtěcha (za ANO). Letos v březnu z postu odešel, protože nezískal bezpečnostní prověrku. Jako ministr ji potřebovat nebude. Na úřadu vlády pak pro něj vzniklo místo zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Vojtěch oznámil rezignaci. Chápu, že už byl znechucený politikou a médii, uvedl Babiš

Po vypuknutí epidemie nového typu koronaviru byl Prymula dva týdny šéfem Ústředního krizového štábu, poté vedení převzal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Prymula byl členem Rady vlády pro zdravotní rizika.

Některá jeho vyjádření k možným opatřením vyvolala velkou pozornost. Například v březnu hovořil o riziku dlouhodobého uzavření hranic s tím, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou. Mluvil také o tom, že by se společně měly v době omezení sociálních kontaktů stýkat nejvýše tři rodiny.

Podle jeho současných odhadů bude nově nakažených denně přibývat 6000 až 8000, řekl to v nedělním pořadu Partie televize Prima. Pomoci zploštit růst křivky počtu nemocných by podle něj mohla další opatření, na místě je i zvažovat vyhlášení nouzového stavu. Za pravděpodobné považuje uzavření škol, především v Praze. Minulý týden řekl, že počty nových případů se budou zvyšovat ještě zřejmě dva až tři týdny.

Autor: