Hlavní obsah

V těhotenství prodělala tři mozkové příhody. Během operace hlavy dokonce rodila

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Zuzana Hávová se znala s manželem od střední školy. Krátce po škole se vzali a začali plánovat miminko. Kvůli Zuzaniným cystám, které lékaři operativně odstranili, to vypadalo, že je těhotenství téměř nemožné. Zuzka ale nakonec otěhotněla, nával štěstí a radosti ale netrval dlouho. V sedmém měsíci těhotenství Zuzku postihla první cévní mozková příhoda. Bohužel nezůstalo jen u jedné.

V devětadvaceti letech postihly Zuzanu tři mozkové příhody. Během operace hlavy dokonce rodilaVideo: Novinky

 
Článek

„Minulý rok 30. září utrpěla Zuzka tři mozkové příhody. První přišla do ruky, druhá do nohy, kdy Zuzka ještě instinktivně padala tak, aby nespadla na břicho, aby se malému nic nestalo. V sanitce nebo při operaci dostala třetí, do hlavy,“ popsal Novinkám manžel Lukáš s tím, že v tu chvíli bojovala žena nejen o svůj život, ale i o život nenarozeného synka. Zuzaně nebylo ještě ani třicet let.

Zuzaně v Liberci odstranili sraženiny krve, poté byl objednán vrtulník na transport do Ústí nad Labem kvůli miminku. „Zuzce v Liberci nedávali moc šancí, že to zvládne, tak chtěli zachránit alespoň malého,“ svěřuje se Lukáš Háva.

Lukáše v 29 letech postihla mrtvice. O pár dní později ho málem zabil orgasmus

Zdraví

Zuzka byla dva dny bez komplikací, ale třetí den přišla rána. „V hlavě se jí začal nalévat otok z mrtvých buněk a byla tak u ní nutná operace, při které jí lékaři plánovali vzít část lebeční kosti pro uvolnění prostoru pro otok. Při zákroku ale ustaly srdeční odezvy miminka, tudíž lékaři museli zároveň přistoupit i k císařskému řezu, což bylo pro nás absolutně šílené,“ vzpomíná manžel Zuzany, který byl strachy bez sebe.

Syn Matyáš je zdravý chlapeček a nemá žádné komplikace. Na Zuzce ale nechala cévní mozková příhoda následky. Nemohla hýbat pravou rukou, nohou a stále neumí pořádně mluvit. Nicméně jako velká bojovnice se stále s následky nemoci pere, což je patrné i na neustálých pokrocích, které dělá i přes špatné prognózy lékařů.

Foto: Archiv rodiny

Lukáš Háva se snaží manželku podporovat, aby se opět vrátila do normálního života.

Pan Háva chodí denně do práce, zatímco jeho žena tráví čas v denním stacionáři, kde se věnuje rehabilitacím a logopedii. O Matyáše se stará babička. Rodina se snaží vše zvládat, ale léčba je samozřejmě finančně náročná.

„Náš sen je, aby se Zuzka vrátila do normálního života v co nejlepší formě. Víme, že už to nikdy nebude na sto procent, ale aby zvládla ty obyčejné domácí věci. Říct malému, že ho má ráda, obejmout nás a podobně,“ říká se slzami v očích milující manžel a otec.

Rodina tak prosí o jakoukoliv finanční pomoc, kterou sbírá na transparentním účtu u Fio banky 2201747492/2010.

Maminka dvou dětí ochrnula ze dne na den na půlku těla kvůli mrtvici

Žena

Mrtvice v České republice každoročně postihne přes 50 tisíc lidí, každý den jich v průměru 28 na tuto nemoc zemře. Ačkoli je v tuzemsku pacientům s mrtvicí poskytována špičková péče, která výborně obstojí v celoevropském srovnání, lékaři jsou mnohdy bezmocní a nemůžou zahájit účinnou léčbu. O tom, zda se člověk zasažený mrtvicí vyléčí úplně nebo zůstane nehybný, či dokonce zemře, totiž rozhoduje především čas.

Foto: Nadační fond Čas je mozek

Prvotní příznaky mozkové mrtvice

Po propuknutí příznaků nemoci má člověk jen čtyři a půl, maximálně šest hodin k započetí léčby. Lidé však často včasné příznaky – k těm základním patří pokleslý koutek, ochrnutí končetin a porucha řeči – podcení a k odborníkům dorazí pozdě.

V reakci na tuto skutečnost vznikl Nadační fond Čas je mozek. Učí širokou veřejnost rozpoznat příznaky mrtvice a vysvětluje, že nejlepší reakcí je okamžitě volat záchrannou službu.

Reklama

Související články

Rozpoznejte včas riziko mozkové mrtvice

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak urychluje vývoj aterosklerózy v tepnách. A takto poškozené tepny mohou, především v důsledku neléčeného nebo špatně...

Výběr článků

Načítám