Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Experti varujú pred dlhodobým príznakom, ktorý pociťujú vyliečení pacienti z COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

DUBLIN - Experti v novej štúdii skúmali prevalenciu pretrvávajúcej a extrémnej únavy u pacientov, ktorí sa zotavili z COVID-19. Viac ako polovica vyliečených pociťovala značnú únavu bez ohľadu na závažnosť choroby. Zistenia poukazujú na potrebu sledovať pacientov aj po tom, ako prekonajú toto ochorenie.

Nová štúdia publikovaná na stránke medRxiv potvrdzuje, že sledovanie zotavených pacientov je rovnako dôležité ako liečenie infikovaných. Napriek tomu, že ešte neprešla procesom vzájomného hodnotenia, je vysoko pravdepodobné, že odborníkom pomôže v lepšom pochopení letargického syndrómu. Mnohí pacienti totiž po uzdravení sa z ochorenia COVID-19 cítili obrovskú únavu. "Aj keď sú súčasné znaky infekcie SARS-CoV-2 dobre charakterizované, jej strednodobé a dlhodobé následky zostávajú nepreskúmané," uviedol vo vyhlásení Liam Townsend z Inštitútu translačnej medicíny Trinity v Nemocnici Svätého Jamesa v írskom Dubline. 

KORONAVÍRUS Na škole prepukla hromadná nákaza: Rozšírili ju samotní zamestnanci, šli na párty!

Výskum sledoval 128 pacientov hospitalizovaných v spomínanej nemocnici s cieľom zistiť, ako sa vyrovnali s rôznou závažnosťou ochorenia po zotavení. Výsledky ukazujú, že 52 percent z nich hlásilo únavu, ktorú pociťovalo až desať týždňov po klinickom zotavení sa z COVID-19. Nezáležalo pritom na priebehu ochorenia. 

Aj vás trápi únava,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci zistili, že hospitalizácia nemá žiadny význam pre riziko vzniku únavy u pacienta, čo zdôrazňuje hrozbu pretrvávajúcich symptómov u pacientov všetkých vekových skupín či priebehu choroby. Zaujímavosťou je, že ani zďaleka nejde o jediný výskum, ktorý sa sústredí na spojenie nákazy COVID-19 s únavou. Existujú pracoviská zaoberajúce sa skúmaním účinkov a výskytu toho, čo niektorí označujú za "dlhý koronavírus". Opisujú tak príznaky, ktoré zostávajú po aktívnom štádiu choroby. Jedným z týchto príznakov je aj spomínaná únava.

Viac o téme: únavaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu