Hlavní obsah

Mladí volají záchranku kvůli třísce, staří tiše trpí, říká lékařka

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Skokový nárůst počtu nakažených koronavirem v Česku nutí k opětovnému zpřísnění podmínek návštěv u praktických lékařů. Preventivní prohlídky se odkládají, pacienti s respiračními potížemi by do ordinace neměli docházet vůbec. Neakutní případy se řeší podle lékařky Jany Vaňkové z pražského Lékařského domu po telefonu, případně osobně po předchozím objednání, tak aby se nemocní nepotkávali v čekárnách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Za posledních čtrnáct dní se lidé zase nechávají víc testovat a vzhledem k tomu, že to teď opravdu hodně narůstá, zase pojedeme v režimu, kdy se budeme snažit, aby sem fyzicky chodilo absolutně co nejméně pacientů,“ sdělila Novinkám Vaňková.

Neschopnost určit závažnost problému

Pacienty s respiračními potížemi například do ordinace prakticky nezve a léčí je po telefonu, jehož prostřednictvím může předepsat potřebné léky nebo antibiotika.

Pokud se ale pacientovi přitíží a jeho stav je vážný, měl by si zavolat záchrannou službu. Podle lékařky, která zároveň jezdí i se záchrannou službou, však někteří neumí identifikovat, co je a není na to, aby si sanitku zavolali.

Praha otevře tři nová testovací místa

Domácí

U lidí jako by se ztrácel zdravý selský rozum. Záchranáři se tak stále častěji setkávají s extrémními případy, kdy lidé s žádostí o pomoc vyčkávají do poslední chvíle nebo si naopak volají sanitku kvůli třísce.

„Zvlášť u mladších pacientů, kteří nejsou schopní si při bolesti zad vzít prášek a počkat, jestli zabere, a teprve poté vyhledat lékařskou pomoc. Strašně často se stává, že si rovnou zavolají záchranku. Potom starší lidi, kteří jsou nemocní, si ji zavolají až tehdy, kdy je skoro pozdě, protože nechtěli obtěžovat,“ podotkla.

Zmínila například případ svého pacienta, který do ordinace přišel s tím, že má pravděpodobně silnou virózu nebo zápal plic. Nakonec se ale ukázalo, že prodělal infarkt, a v nemocnici musel podstoupit zákrok.

Vedle toho si dnes navíc při každém kýchnutí většina myslí, že má stoprocentně koronavirus.

Někteří praktici se bojí léčit, dostanou manuál

Domácí

Bude nedostatek vakcín

Podle lékařky brzy přijde do Česka klasické chřipkové období, lidé tedy začali poptávat vakcínu.

„Poptávka po vakcínách je oproti předchozím letům strašně velká, takže si myslím, že se skutečně nedostane na každého,“ míní lékařka.

Sama pak poukazuje na současnou nelogičnost, co se týče testování na koronavirus, kdy covid pozitivní lidé nemusí na opětovný test, ale naopak negativní lidé na druhý test musí. Podle lékařky postrádá tento postup smysl.

„Za chvíli přestane být možné říct, jestli má člověk normální virózu, chřipku nebo covid. Tím pádem budeme ve finále testovat úplně všechny? Přestože po karanténě je stejně pošleme mezi lidi. Přijde mi, že to vůbec nedává smysl a strašně to zatěžuje systém.“

Reklama

Výběr článků

Načítám