Hlavní obsah

Dopingový skandál na Tour de France krouží kolem velké hvězdy. Promluvil šéf týmu

Paříž/Praha

Nad cyklistickou Tour de France se znovu vznáší odér dopingu. Jan pár hodin po finiši na Champs-Élysées a vítězných oslavách triumfu Slovince Tadeje Pogačara začalo oficiálně státní zastupitelství v Marseille předběžné vyšetřování kvůli podezření z užití nedovolených látek. Hrozící skandál se týká stáje Arkéa-Samsic, v jejíchž řadách figuruje i hvězdný Kolumbijec Nairo Quintana.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nairo Qiuntana při tréninku v KolumbiiVideo: sntv

 
Článek

Podle prestižního francouzského deníku L'Équipe byl právě Quintana, jenž se v celkovém pořadí Tour dostal třikrát na pódium, hlavním cílem policejní razie, která se odehrála minulý týden poblíž Mériblu po dojetí 17. etapy.

Podle agentury AFP vyšetřování zahájilo policejní oddělení ochrany veřejného zdraví. Státní zástupkyně Dominique Laurensová agentuře sdělila, že v týmovém hotelu bylo nalezeno mnoho zdravotnických produktů včetně léků a také metoda, která může být kvalifikována jako doping.

List Le Parisien dodává, že měly být nalezeny injekční stříkačky.

Deník také uvádí, že výslechu byl podroben jak Nairo Quintana, tak jeho mladší bratr Dayer a další Kolumbijec Winner Anacona. Francouzská média zároveň informují, že dvě osoby z okolí jednoho jezdce skončily ve vyšetřovací vazbě.

Manažer týmu Arkéa-Samsic Emmanuel Hubert v prohlášení uvedl, že vyšetřování se týká jen „velmi malého počtu jezdců a jejich příbuzných, kteří nejsou součástí týmu".

„Samozřejmě stojíme za našimi jezdci. Pokud ale probíhající vyšetřování potvrdí dopingové praktiky, tým se bude od tohoto jednání okamžitě distancovat a podnikne nezbytné kroky k přerušení vazeb na cokoliv, co by nás mohlo s spojovat s těmito praktikami, proti nimž bojujeme," sdělil v prohlášení Hubert.

Reklama

Související témata: