Hlavní obsah

Česká zbrojovka Group zahájila veřejnou nabídku akcií

Česká zbrojovka Group SE (CZG), jejíž akcie byly od 1. června zapsány na hlavním trhu Burzy cenných papírů Praha, zahájila veřejnou nabídku akcií. Cenové rozpětí nabídky je 290 až 370 korun za akcii. Společnost o tom dnes informovala na videokonferenci. Investoři mohou podávat své objednávky od úterka.

Foto: Česká zbrojovka

Pistole České zbrojovky na pozvánce na zbrojní veletrh Idet 2019.

Článek

Předpokládaný konec je 1. října v 17:00 SEČ pro institucionální investory a týž den v 16:00 pro drobné investory. Společnost se může rozhodnout, že nabídkové období prodlouží nebo zkrátí. Minimální velikost objednávky je deset akcií, maximální velikost objednávky není omezena.

Očekává se, že po dokončení nabídky se při nabídkové ceně uprostřed cenového rozpětí bude podíl obchodovaných akcií pohybovat mezi 23 až 34 procenty všech akcií. Společnost zamýšlí použít 40 až 50 milionů dolarů (až 1,145 miliardy korun) k úplnému nebo částečnému financování investičních nákladů a výdajů spojených s realizací projektu výrobního závodu ve městě Little Rock v Arkansasu.

Zbývající část čistého výnosu se použije k posílení provozního kapitálu a na další všeobecné firemní účely, včetně financování akvizičních příležitostí.

S každou akcií se pojí právo jejího držitele na výplatu dividendy. V souladu se svou dividendovou politikou platnou od účetního roku končícího 31. prosince 2020 hodlá společnost cílit na roční výplatu dividendy 33 procent konsolidovaného čistého zisku za daný účetní rok. Dividendy bude vyplácet v korunách.

„Nabídku akcií považujeme za příležitost pro naše investory účastnit se našeho rozvoje a úspěchu. Věříme, že společně s nimi dokážeme sehrát zásadní roli v očekávané konsolidaci segmentu ručních palných zbraní a stát se klíčovým partnerem pro ozbrojené složky a uznávanou prémiovou značkou v Evropě a USA. Výtěžek z prodeje akcií bude použit především k výstavbě nových výrobních kapacit ve Spojených státech,“ uvedl prezident České zbrojovky Group Lubomír Kovařík.

Česká zbrojovka míří na burzu

Ekonomika

Skupina CZG je jedním z předních evropských výrobců ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. Společnost má své sídlo v ČR a výrobní závody v Česku a ve Spojených státech.

Akcie České zbrojovky se na pražské burze obchodovaly od poloviny 90. let minulého století do listopadu 2007. Na burze skončily po vytěsnění menšinových akcionářů hlavním vlastníkem, kterým byla pražská firma EXIMAT. S akciemi zbrojovky se v posledních letech před jejich vyřazením na burze obchodovalo velmi zřídka.

Skupina CZG působí na 90 trzích po celém světě. Ve svých provozech v ČR a USA zaměstnává zhruba 1625 lidí. Vyrábí pistole, samopaly, útočné pušky nebo kulovnice.

Většina akcií uherskobrodské zbrojovky patří společnosti CZG kontrolované René Holečkem, méně než desetina akcií v CZG náleží členům představenstva. Součástí holdingu Česká zbrojovka Group SE je uherskobrodská firma od předloňského roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká zbrojovka postaví v Arkansasu továrnu

Uherskobrodský výrobce zbraní Česká zbrojovka chce přes dceřinou firmu CZ-USA postavit v Arkansasu továrnu, kde zaměstná 565 lidí. Na svém webu to oznámila...

Výběr článků

Načítám