Hlavní obsah

V 15:31 nastává astronomický podzim

Novinky, Filip Šára

Podzimní rovnodennost letos nastává v úterý 22. září v 15:31 SELČ, kdy Slunce vstoupí na obloze do znamení Vah. Začne tím tedy tzv. astronomický podzim, který potrvá do zimního slunovratu, který začne 21. prosince. Dny se tak budou dále zkracovat.

Foto: Profimedia.cz

Začíná podzimní rovnodennost.

Článek

„Zjednodušeně řečeno, zatímco při rovnodennosti jsou den a noc stejně dlouhé a Slunce vychází přesně na východě a zapadá přesně na západě, do zimního slunovratu se den zkrátí o čtyři hodiny,“ řekl Novinkám Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově.

Podzimní rovnodennost, přírodní zákony a umění

„Na naší ondřejovské observatoři, která je nejen hvězdárnou, ale také pěkně upraveným arboretem s řadou vzácných dřevin, byly v letech 1998 až 2001 v rámci projektu Kameny a hvězdy instalovány kamenné skulptury,“ popsal dále Suchan zajímavost, která se střídáním ročních období souvisí. Proč?

V úterý 22. září nastává pravé poledne ve 12:52:34 SELČ.

Jedna ze skulptur nese název Od slunovratu ke slunovratu (autor Zdenek Hůla – žula, 260 x 32 x 44 cm, 1998). Tato žulová skulptura počítá s účinkem pronikajícího slunečního světla v přirozeném ročním cyklu.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Skulptura Od slunovratu ke slunovratu u hvězdárny v Ondřejově.

Právě v době zimního i letního slunovratu a jarní i podzimní rovnodennosti tu lze spatřit průnik slunečního paprsku. Skulptura má totiž jeden vertikální řez a tři horizontální zářezy. V místech, kde se setkávají, pronikne sluneční paprsek otvory v křížení v pravé poledne v den, kdy nastává začátek dalšího ročního období.

Foto: Zdenek Hůla

Průnik světla skrze skulpturu při podzimní rovnodennosti.

„A proč jen tři horizontální zářezy, když roční období máme čtyři? Přece proto, že výška Slunce v pravé poledne je v době podzimní, ale i jarní rovnodennosti stejná,“ vysvětlil astronom.

Není poledne jako poledne

V případě jasného počasí je možné se do Ondřejova přijet podívat. V úterý 22. září, tedy v den letošní podzimní rovnodennosti, nastává pravé poledne ve 12:52:34 středoevropského letního času – toho, který aktuálně používáme. Samotný letní čas bude platit až do 25. října.

Zachraňme „zimní” čas, vyzývají astronomové

Věda a školy

Jak je ale možné, že „pravé poledne nebude v poledne“? Podle Suchana hovorově používáme pojem „pravé poledne“ jako 12. hodinu, zkrátka poledne.

„Avšak není poledne jako poledne. Pravé poledne v astronomii znamená okamžik, kdy je Slunce přesně nad jihem. A to není v průběhu roku pořád stejné, protože Země obíhá kolem Slunce po elipse. Astronomové tak používají tzv. pravý sluneční čas, který běží nerovnoměrně. Kdežto jako občané používáme rovnoměrně plynoucí střední sluneční čas – a ten má poledne vždy ve 12 hodin. Samozřejmě by to nyní mělo být správně v 11:52, ale právě používáme letní čas, proto až ve 12:52,“ ozřejmil.

Foto: Pavel Suchan

Světlo z průniku žulovou skulpturou v pravé poledne 22. září na hvězdárně Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově

Zároveň upozornil, že lidé si navíc onen čas pravého poledne pletou s okamžikem podzimní rovnodennosti. „Jsou to dvě rozdílné události: průnik světla v pravé poledne a pak v 15:31 začátek astronomického podzimu, tedy okamžik podzimní rovnodennosti,“ zdůraznil.

Největší český dalekohled prošel modernizací, je ještě výkonnější

Věda a školy

Kamenná skulptura se nachází v historické části původní hvězdárny u Muzea Vojtěcha Šafaříka v prostoru veřejnosti volně přístupném. „Přijít se podívat může opravdu každý,“ láká Suchan.

Reklama

Související články

Z léta do sněhu. Přijde prudké ochlazení

Nadcházející týden začne letními teplotami, které na některých místech budou ještě šplhat až k 27 stupňům. Před víkendem se ale dočkáme výrazného ochlazení,...

Výběr článků

Načítám