Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Německo zvažuje zařazení Česka do rizikových zemí. Španělsko přišlo s přísným opatřením

Německo zvažuje zařazení Česka do rizikových zemí. Španělsko přišlo s přísným opatřením
Zdroj: Twitter El Universo
+ Další 4 fotografie
situace v Evropě
Koronavirová situace se v Česku začíná vymykat kontrole. Německo bude ve středu projednávat, zda zařadí do seznamu rizikových zemí celou Českou republiku. Zatím berou Němci jako rizikové Pražáky a Středočechy. Česko se zároveň dostalo na druhé místo nejhorších evropských zemí, co se týče koronaviru. Na prvním je Španělsko, které přišlo s radikálním opatřením - uzavřelo část Madridu.

Pokud jste Pražák nebo Středočech a chcete do Německa, musíte předložit negativní test na koronavirus. Toto opatření se možná bude brzy týkat celého Česka, německá vláda totiž bude ve středu řešit, zda naši republiku neumístí do seznamu rizikových zemí. Ministr zahraničí Tomáš Petříček má obavy zejména o pendlery a snaží se vyjednat výjimku.

"V Bruselu jsme se bavili s německým kolegou Heikem Maasem o volném cestování Čechů do Německa. Při cestě do Německa se bohužel zřejmě nevyhnou přísnější opatření všem českým turistům. Vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci u nás je to pochopitelný krok," vysvětlil Petříček na svém Twitteru.

"Pokud by se tak stalo, žádal jsem o výjimky především pro pendlery, studenty, rozdělené rodiny a tranzit. Němečtí experti budou o podmínkách pro Čechy rozhodovat zítra večer," dodává Petříček.

Uzavřená část Madridu

O víkendu se Česká republika přemístila ze třetího místa na druhé v seznamu nejhorších evropských zemí, které bojují s koronavirem. Počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel se u nás dostal až na 198, a to jen za posledních 14 dní.

První místo si s obrovským předstihem drží Španělsko, kde mají 301 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Francie se drží na 193, vyplývá to z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

Španělsko teď přišlo s velmi radikálním opatřením. Nejhorší situace je v Madridu. V hlavním městě proto nechala vláda vymezit několik částí, kde od pondělí platí zpřísněná opatření oproti těm, která tam byla zavedena na jaře. Potrvají zhruba dva týdny a týká se to hlavně jižní oblasti. Tamní obyvatelé nesmějí do jiných částí metropole, pokud zrovna nemusí do práce, do školy nebo k doktorovi.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy