Hlavní obsah

Automobilový průmysl se v létě vzpamatoval

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český automobilový průmysl v létě doháněl, co v jarních měsících zameškal. Za červenec a srpen se vyrobilo jen o pět procent méně vozů než ve stejném období loňského roku. Vyplynulo to z dat, jež v úterý zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP). Celkový propad je ale stále značný. Od začátku roku do konce srpna automobilky v Česku vyrobily 691 889 vozů, což je meziročně o 26,9 procenta méně.

Foto: Radek Plavecký

Výroba v automobilce TPCA

Článek

„Automobilový průmysl je nadále výrazně ovlivňován poklesem poptávky po nových osobních vozidlech napříč Evropou. Přes téměř třetinový propad registrací nových automobilů v EU ale s mírným optimismem sledujeme, že se výroba v Česku v letních měsících alespoň přiblížila k loňským číslům a výrobcům se tak daří zmírňovat jarní ztráty,“ uvedl k údajům šéf SAP Zdeněk Petzl.

Otázkou podle něj zůstává, jak se bude vyvíjet epidemiologická situace na podzim a jaká na ni budou navazovat vládní opatření.

Autoprůmysl v Německu ztrácí dech, může to čekat i Česko

Ekonomika

„Pro průmyslové podniky, které jsou z hlediska bezpečnosti velmi důsledné, je například klíčové, aby vláda případnými omezeními nezasáhla jejich běžný chod, a především udržela obousměrnou průjezdnost státních hranic pro pendlery a klíčové zahraniční pracovníky. Další ‚lockdown‘ by byl pro řadu firem likvidační,“ zdůraznil.

Nejvíce vozů vyrobila Škoda Auto, a sice 450 733, což je o 23,4 procenta méně než před rokem. V červenci ale společnost vyrobila 53 353 vozidel – o 26,8 procenta více než ve stejném měsíci loňského roku.

Hospodářská komora: Plošná opatření už nelze připustit

Ekonomika

Nošovická Huyndai vyrobila v prvním pololetí celkem 137 040 automobilů, meziročně o 23,4 procenta méně. Automobilka TPCA (Toyota Peugeot Citroën) vyrobila celkově 100 784 vozů, meziročně o 31,9 procenta méně.

Reklama

Související témata:

Související články

Platy v automobilce TPCA vzrostou o tisíce

Zaměstnanci automobilky TPCA v Kolíně si na mzdách polepší o více než 16 procent v následujících dvou letech. Nyní se jim výplaty zvyšují pro tento rok o 1750...

Výběr článků

Načítám