Hlavní obsah

Únik dat ukázal podivné transakce. I v Česku

Podezřelé finanční transakce v celkové výši dvou bilionů dolarů (zhruba 45 bilionů Kč) odhalil únik více než 2500 tajných dokumentů amerického úřadu na potírání finanční kriminality. Dokumenty z let 1999 až 2017 se mezi 170 jinými zeměmi dotýkají i Česka.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V takzvané kauze FinCen Files se jej týká 281 spisů, oznámil server Investigace.cz, který se k listinám dostal v rámci globálního projektu Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ).

Podle serveru z dokumentů vyplývá, že se v Česku legalizují peníze z trestné činnosti páchané v Rusku. Pochybné jsou i převody peněz spojené s Čínou a čínskými jednateli ve firmách registrovaných v Česku.

„Uniklé dokumenty znovu potvrzují fakt, že se Česko stalo jedním z evropských center, kde se perou peníze z Ruska, ať už ukradené zkorumpovanými úředníky z ruského státního rozpočtu, z vytunelovaných firem, nebo z úplatků pro celníky,“ uvedl server.

Naďa z Ruska vylákala od muže z Olomoucka statisíce korun

Krimi

Spisy podle Investigace.cz upozorňují na 144 společností a jednotlivců, kteří měli v Česku bankovní účty, na kterých se uskutečnily pro úředníky podezřelé převody peněz. Z českých bank se pak podle serveru na transakcích zaznamenaných v dokumentech nejvíce podílela Raiffeisenbank, která provedla podle listin pochybné převody v hodnotě 3,4 miliardy korun.

Následuje PPF Banka s transakcemi za 1,3 miliardy, ČSOB s převody za 1,2 miliardy korun a Česká spořitelna s příchozími či odchozími platbami ve výši zhruba 442 milionů. Banky se ke kauze zatím nevyjádřily.

Jako podezřelé vyhodnotili američtí úředníci podle serveru zejména platby, u kterých se nepodařilo dohledat téměř žádné informace k firmám, které si peníze přeposílaly – ve většině případů totiž šlo o schránkové firmy z offshorových destinací. Přestože tyto firmy neměly vlastní kancelář, zaměstnance nebo svou webovou stránku, protékaly přes jejich účty miliony dolarů.

Uzel pro platby skořápkových firem

Například v ČSOB má účet skotská společnost Castlefront. „Tato firma je mezi odborníky na praní peněz legendou,“ píše Investigace.cz. Podle ní vystupuje v několika mezinárodních finančních skandálech. Mimo jiné figuruje ve finančních schématech, jež popsal Sergej Magnitskij, auditor britské společnosti Hermitage Capital, který za podezřelých okolností zemřel v ruském vězení v roce 2009. Muž údajně shromáždil důkazy o značných zpronevěrách vysoce postavených ruských činitelů.

Česko posílá po světě miliardy, ale často neví proč, tvrdí NKÚ

Domácí

„Přezkum platebních transakcí ukazuje, že Castlefront přes své účty v České republice posílá a přijímá platby od spousty skořápkových nebo neidentifikovatelných firem,“ napsali podle serveru američtí úředníci. Za pochybné označili také několik plateb do Lotyšska ze společnosti SAR Speditions, která patří podle Investigace.cz bývalému poslanci ukrajinského parlamentu a obchodníkovi se zbraněmi Igoru Urbanskému. „České banky, odkud platby do Lotyšska směřovaly, je ale nijak neřešily,“ uvedl server.

Reklama

Výběr článků

Načítám