Hlavní obsah

Peking neschválí dohodu o aplikaci TikTok v USA, píše čínský list

– Šanghaj

Peking pravděpodobně neschválí „nespravedlivou” dohodu čínské společnosti ByteDance s americkými podniky Oracle a Walmart ohledně budoucnosti její aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok ve Spojených státech. Uvedl to podle agentury Reuters čínský státní list Global Times ve svém komentáři.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Dohoda by měla vytvořit novou firmu s názvem TikTok Global vlastnící aktivity aplikace v USA. Dohodu, která má umožnit pokračování těchto aktivit, již o víkendu podpořil americký prezident Donald Trump. Ten před časem pohrozil zákazem aktivit TikToku v USA, pokud zůstanou pod čínskou kontrolou.

Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech.

Čína Trumpovi přichystala odvetu za blokaci TikToku a další naschvály

Software

Přesné podmínky dohody mezi společností ByteDance a firmami Oracle a Walmart zůstávají nejasné. ByteDance tvrdí, že TikTok Global bude její americkou divizí, ve které bude vlastnit podíl 80 procent. Oracle a Walmart nicméně uvádějí, že podíl společnosti ByteDance v podniku TikTok Global bude rozdělen mezi její jednotlivé investory, z nichž řada sídlí v USA.

Čtyři z pěti členů správní rady firmy TikTok Global tak podle nich budou Američané. Oracle by měl v nově vytvořeném podniku vlastnit 12,5 procenta a Walmart 7,5 procenta.

List Global Times kritizuje například to, že ve správní radě bude vyhrazeno pouze jedno místo pro čínského zástupce a že ByteDance odhalí firmě Oracle zdrojový kód aplikace. „Podle informací poskytnutých americkou stranou je dohoda nespravedlivá. Vyhovuje nesmyslným požadavkům Washingtonu. Je pro nás těžké uvěřit, že Peking takovouto dohodu schválí,” napsal Global Times.

TikTok dostane vážnou konkurenci, YouTube chystá spuštění vlastní služby

Software

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám