Hlavní obsah

Za záhadným úhynem stovek slonů v Botswaně stojí sinice

Novinky, Michael Švarc

Odborníci našli viníka, který stojí v Botswaně za dříve nevysvětlitelným úhynem více než tří stovek slonů. Nejsou jím pytláci, ale toxické látky produkované sinicemi, uvádí server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejméně 330 pošlých slonů bylo mezi květnem a červnem nalezeno v deltě řeky Okavango. Až doposud jejich úhyn nedokázali odborníci uspokojivě vysvětlit. Nyní potvrdili, že příčinou smrti byly neurotoxiny produkované sinicemi, bakteriemi nacházejícími se ve vodě.

„Musíme najít odpovědi na množství dalších otázek, například proč sloni uhynuli pouze v jedné oblasti. Máme několik hypotéz, které prošetřujeme,“ uvedl hlavní veterinář Mmadi Reuben.

Sinice představují problém zejména ve sladkých vodách, kde může dojít k přemnožení fotosyntetizujících organismů, což vede ke vzniku jevu zvaného vodní květ. Ten je zodpovědný za zvýšené uvolňování cyanotoxinů. Vědci upozorňují, že k tomuto jevu může navíc docházet častěji vlivem globálního oteplování, protože teplo napomáhá k jeho šíření.

Množství slonů bylo nalezeno nedaleko napajedel, až dosud ovšem vědci bakterie nevinili, protože vodní květ se nachází zpravidla u krajů jezer, zatímco sloni chodí pít spíše do jejich středu. „Úmrtí se zastavila na konci června, což se shoduje s vysycháním vodních ploch,“ doplnil Reuben.

Odborníci už dříve vyloučili pytláky, protože uhynulí sloni měli kly. Několik pošlých jedinců se našlo i v sousedním Zimbabwe, kde může být rovněž viníkem bakteriální infekce. Server BBC nicméně poznamenává, že právě v Botswaně žije až třetina africké sloní populace, která se však kvůli činnosti pytláků ztenčuje.

Záhadný úhyn stovek slonů v Botswaně: na vině jsou zřejmě přírodní toxiny

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám