Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

U Tasmánie uvázlo přes 200 kulohlavců, chystá se jejich záchrana

Věda

  15:30
SYDNEY - Na západním pobřeží ostrova Tasmánie uvázlo přes 200 kulohlavců. Informují o tom světové agentury. Nejméně 25 kytovců zahynulo. Akce na záchranu ostatních kulohlavců má začít na místě v úterý.

Kulohlavec černý foto: Wikipedia

Uváznutí kulohlavců a jiných kytovců na mělčině není v Austrálii a Tasmánii ojedinělé. „Tak velké jsme tu ale neviděli nejméně deset let,“ uvedl Nic Deka, manažer australské vládní agentury na ochranu divoké přírody, který sleduje situaci ne místě. Problém řeší tamní orgány několikrát do měsíce, většinou se ale jedná o jednotlivce či malé skupiny.

Velryby a delfíni umírají v řeckých vodách kvůli plastům v žaludcích

Podle prvních odhadů zatím zahynulo nejméně 25 uvázlých kulohlavců. Akce na záchranu ostatních kytovců začne zřejmě v úterý. Akci má usnadnit odliv moře. „Jsou ve vodě a proto je těžké zjistit, kolik kytovců již zahynulo a v jakém stavu jsou ti ostatní,“ uvedl Deka, který operaci řídí.

Důvod, kvůli kterému dochází poměrně často k uváznutí kytovců na pobřeží, není znám. Vědci se ale domnívají, že mezi příčinami mohou být nemoci, pronásledování predátorem, odliv nebo dezorientace. Kulohlavci, kteří patří do čeledě delfínovitých, plavou většinou ve skupinách o deseti až 30 kusů.

Šťastného rozuzlení se dnes dostalo příběhu plejtváka dlouhoploutvého, který se zatoulal do řeky obývané krokodýly v Národním parku Kakadu. Do řeky, jež se nachází na australském Severním teritoriu, vplaval na začátku září. Kytovec, jehož příběh hojně sledovala australská média, nakonec našel cestu zpět na moře. „Vypadá, že je v dobré formě,“ uvedl o jeho stavu po návratu na širé moře Feach Moyle z Národního paku Kakadu.

Autor: