Hlavní obsah

Skandální! Rektor ZČU Miroslav Holeček ostře kritizuje zákaz výuky

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Rychlé rozhodnutí o uzavření plzeňské Západočeské univerzity (ZČU) v rámci protiepidemických opatření a nucený přechod na distanční výuku v úterý ostře zkritizoval její rektor Miroslav Holeček. „Je to velmi nešťastné, přímo bych řekl skandální,“ prohlásil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rektor ZČU Miroslav Holeček

Článek

V pondělí spadla Plzeň na koronavirovém semaforu do oranžové zóny a tentýž den hygienici upozornili, že vysoké školy na území města - kromě ZČU jde i o Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy - pravděpodobně od čtvrtka dočasně ukončí kontaktní formu vyučování.

Západočeská univerzita přejde na distanční výuku

Věda a školy

Nakonec začne zákaz platit už od středy, a to minimálně do 23. října.

Holeček chtěl výjimku pro 1. ročníky

Rektor se marně pokoušel vyjednat alespoň týdenní výjimku pro zhruba 3700 studentů prvních bakalářských ročníků, kteří na univerzitu nastoupili poprvé až toto pondělí.

„Byla zamítnuta. Přitom se k nám sjeli z celé republiky, mají tady zajištěné ubytování, často jsou zmatení a my jim neumožníme, aby se tady aspoň týden rozkoukali,“ upozornil Holeček, podle něhož by škola dokázala zabezpečit všechna přísná hygienická opatření.

Opatření na Ostravsku: Na venkovních akcích roušky, vysoké školy jen distančně

Koronavirus

Opatření v Pardubickém kraji: Větší akce s rouškami, univerzita bude učit on-line

Koronavirus

„Jsme schopni zajistit, aby nedocházelo ke kumulaci osob, máme propracovaný systém pro hybridní vzdělávání, výuku v malých skupinkách. Na jaře jsme se projevili jako zcela odpovědná instituce,“ podotkl rektor.

Náhlým uzavřením univerzity podle něj státní orgány i vrcholní politici dávají najevo, jak to fakticky se vzděláváním myslí.

„Zavření vysokých škol není žádná okamžitá ekonomická ztráta. Budoucnost, nabouraný systém vzdělávání, to nikoho nezajímá. Přitom ztrácíme v obrovské míře důvěru u mladé generace,“ varoval.

Masarykova univerzita přechází do online režimu

Věda a školy

Distanční výuku není podle ZČU problém zorganizovat. „Osobní kontakt je ale nenahraditelný,“ podotkla Blanka Šedivá, prorektorka pro studijní a pedagogickou činnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám