Hlavní obsah

Luise Suáreze vyšetřuje italská policie. Měl podvádět, aby získal občanství

Foto: Profimedia.cz

Fotbalista Luis Suárez je vyšetřován kvůli podvodu při snaze získat italské občanství.

Reklama

Luis Suárez řešil přestup z Barcelony do italského Juventusu. Uruguayský fotbalista chtěl přesun ulehčit tím, že získá pas státu EU. Rozhodl se požádat o italské občanství, jenže při jazykových testech mohl podle policie podvádět.

Článek

Kolem jména Luise Suáreze byl v posledních dnech velký rozruch. Uruguayský střelec je na odchodu ze slavné Barcelony a fotbalový svět intenzivně řešil adresu jeho dalšího působiště.

Tou se měl původně stát italský Juventus Turín, kde by autor 16 branek z minulé ligové sezony spojil síly s hvězdným Cristianem Ronaldem. Suárez dokonce minulý týden opravdu ze španělské metropole odcestoval soukromým letadlem směr Itálie.

Kupodivu nezamířil na sever do Turína, ale tryskáč nabral směr Řím. Konečnou destinací byla univerzita v Perugii, kde útočník absolvoval jazykové testy. Právě složení zkoušky je potřebné k zisku italského občanství.

Na tom by koneckonců nebylo nic špatného, chtěl přestoupit do tradičního italského klubu, tudíž by mu občanství výrazně ulehčilo přestup a další zařizování. Jenže Suárez nakonec černobílé dresy „Staré dámy“ neobleče a setrvá ve Španělsku, kde by měl hrát za Atlético Madrid.

Ať už se přesun do Juventusu nevydařil z jakéhokoliv důvodu, kontroverznímu Suárezovi by se evropský pas i tak velmi hodil. Uruguayský útočník by totiž díky italskému občanství mohl být na soupisce svého budoucího týmu veden jako hráč členského státu EU, ne jako fotbalista ze zbytku světa, z nichž mohou mít týmy na soupisce jen omezený počet fotbalistů.

Jenže se zdá, že ani úspěšné složení testů Suárezovi život neulehčí, spíše naopak. Italská policie totiž momentálně univerzitu v Perugii vyšetřuje kvůli podezření z napomáhání podvodu a samotného hráče pak z podvodu. Kantoři totiž měli údajně se Suárezem otázky konzultovat dopředu a prozradit mu i správné odpovědi.

Jazykový test byl na úrovni B1, vítěz Ligy mistrů ze sezony 2014/15 a majitel čtyř ligových titulů s Barcelonou by tak měl být schopen rozumět běžným tématům, hovořit o nich či napsat krátký text. Dle italských médií ale Suárez ovládá jen naprosté základy italštiny. Dle několika zdrojů například umí užívat jen slovesný infinitiv.

Pro bývalého hráče Liverpoolu či nizozemského Ajaxu podobný skandál není ničím novým. Suárez je znám svým nevybíravým chováním na hřišti a určitě nebudeme daleko, když ho nazveme průšvihářem.

Vzpomeňme například na souboj Uruguaye s Itálií na mistrovství světa 2014 v Brazílii. V 79. minutě se Suárez absolutně nepochopitelně zuby zakousl do ramene italského stopera Giorgia Chielliniho. Nutno podotknout, že podobný exces jinak výborný útočník předvedl ve své kariéře hned několikrát.

Reklama

Doporučované