Hlavní obsah

Bavoři a Rakušané zpřísňují opatření: zavírají se bary i školy

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Bavorský premiér Markus Söder.

Reklama

Bavorsko a některé rakouské spolkové země zavádějí nová opatření proti šíření pandemie covid-19. Středoevropský deník se věnuje i slovenské politice a vlně zatýkání, jakož i české podpoře maďarského serveru Telex.

Článek

První bavorské město zavírá školy a školky

Bavorský zemský premiér Markus Söder (CSU) se spolu se svým kabinetem rozhodl zpřísnit koronavirová opatření. Znatelně se to má dotknout života v tzv. covidových „hotspotech“, tedy lokálních epicentrech nákazy. Jedním z nich je třeba Bad Königshofen, kde s okamžitou platností zavřeli školky, školy a domovy pro seniory.

Bavorská vláda očekává, že jednotlivá města či okresy přijmou přísnější opatření na míru šitá jejich situaci. Söder, který by za strany křesťanské unie CDU/CSU mohl získat kancléřskou nominaci v příštích parlamentních volbách, ale stanovil přibližný návod. Podle něj by se měla rozšířit povinnost nošení roušek i na další prostory a situace nebo také omezit prodej a konzumace alkoholu na veřejnosti. Úřady by rovněž mohly omezit počet účastníků soukromých oslav.

Podle Süddeutsche Zeitung by se v Bavorsku mohl u svateb nebo narozeninových oslav snížit ve vnitřních prostorách počet účastníků z dosavadních 100 na pouhých 25. Právě tyto akce jsou podle zemské ministryně zdravotnictví Melanie Humlové místem, kde se nový typ koronaviru zvlášť šíří.

Markus Söder zdůraznil, že provinilci proti novým pravidlům musejí počítat s místy tučnými pokutami. Zemský premiér ale spoluobčany ujistil, že se Bavorsko nestane „státem čmuchalů“ s poukazem na možné kontroly účastníků soukromých oslav ve veřejných prostorách.

Zemská vláda v Mnichově chce nakoupit 10 milionů rychlotestů na zjištění koronaviru, a doplnit tak svou testovací strategii. Markus Söder na úterní tiskové konferenci uvedl, že každý druhý pozitivně testovaný v Bavorsku spadá do kategorie „mladý dospělý“.

Podle ARD se Söder také obrátil se zvláštním apelem na fanoušky fotbalového Bayernu Mnichov. Vyzval je, aby necestovali do Budapešti ke čtvrtečnímu utkání Superpoháru proti španělskému FC Sevilla.

Navzdory tomu, že například Německo považuje maďarskou metropoli za rizikovou oblast, povolila UEFA využití 30 kapacity Puskás Areny, kam se maximálně vejde 67 000 diváků. „Každý fanoušek by si měl opravdu rozmyslet, jestli do Budapešti vyrazí,“ prohlásil Söder. Kdo vábení atraktivního duelu neodolá, musí při návratu každopádně počítat s povinným testem a karanténou.

Rakouské bary zavřou už v deset večer

V rakouských spolkových zemích Tyrolsko, Salcbursko a Vorarlbersko se od pátku omezí otevírací doba barů do 22 hodin. Opatření bude kvůli vysokému počtu nových případů koronaviru platit na dobu tří týdnů. Za posledních 24 hodin přibylo v zemi 645 nakažených a čtyři mrtví s covidem-19. Roste také počet lidí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče.

Slovenská vlna zatýkání a Matovičovo vysvětlování

Slovenskem se valí vlna zatýkání, píše Denník N. Upozorňuje na zatýkání soudců, vlivných státních úředníků, právníků i manažerů IT firem, ke kterému došlo v posledních dnech a týdnech kvůli podezření z korupce. Podle kontaktů z policejních řad, na které se Denník N odkazuje, spustila dominový efekt vražda novináře Jána Kuciaka. Zásahy popohnala kupředu i změna vlády.

Strana premiéra Igora Matoviče OLaNO se o víkendu na sociálních sítích pochlubila tím, kdo už byl zadržen. „Rozvázali jsme ruce policii a krok za krokem ztrácí mafie jedno chapadlo za druhým,“ uvedlo OLaNO.

Podle „N“ je jen otázkou času, kdy mezi zadrženými skončí i politici. „Směřuje to k politikům, to je samozřejmé. Ti lidé museli podplácet toho, kdo měl vliv na rozhodování v jednotlivých věcech,“ citují noviny svůj zdroj.

Problémy má ale i samotný premiér Matovič. Od únorových voleb přišel podle aktuálních průzkumů už o třetinu svých voličů. Průzkum agentury Median pro RTVS jeho straně OLaNO přisoudil 17 procent. Prakticky na stejném čísle (16,9) je přitom i nová strana expremiéra Petra Pellegriniho Hlas-SD, která vznikla po odchodu části poslanců ze Směru Roberta Fica. Ficova strana v průzkumu dostala 9 procent.

Matovič má i další problém. Média řeší investici jeho manželky Pavlíny do společnosti Arca Capital. Ta má finanční problémy, krachuje a svým věřitelům nevyplatí všechno, co jim dluží. Opoziční strany mají proto investici Matovičové za podezřelou a premiéra vyzvaly, aby finanční operaci vysvětlil. Matovič nejdřív označil zprávu za bludy a odmítl se k věci vyjadřovat. Pod tlakem v pondělí uvedl, že loni a letos manželka koupila tři směnky dohromady za 600 000 eur, tedy 16,2 milionu korun.

Polská koalice řeší, co dál

V Polsku dál trvá koaliční krize. V pondělí jednaly o pokračování konzervativní trojkoalice špičky strany Právo a spravedlnost (PiS). Předseda menší koaliční strany Solidární Polsko Zbigniew Ziobro zvolil vůči PiS mírnější tón a od Jarosława Kaczyńského dostal večer sérii podmínek pro setrvání ve vládě. „Podmínky jsme představili a počítáme s tím, že je přijmou. Zůstává možnost odpovědi ano, nebo ne,“ sdělila k tomu v úterý mluvčí PiS Anita Czerwińská.

Více se dění v polské vládě věnuje v článku zde:

České miliony pro maďarský nezávislý web

České vydavatelství Economia slíbilo vznikajícímu nezávislému maďarskému zpravodajskému webu Telex.hu dar 200 000 eur (5,4 milionu korun), píše ČTK. Vedení Economie uvedlo, že tak chce médiu v zemi, kde se premiér Viktor Orbán snaží umlčet kritické hlasy, vyjádřit solidaritu. Obě média nyní podle vyjádření pro ČTK ladí detaily podpory a také hledají prostor pro další možnou spolupráci.

Za zpravodajským webem Telex.hu stojí bývalí redaktoři největšího maďarského portálu Index.hu, kteří po propuštění šéfredaktora Szabolcse Dulla podali v létě výpověď kvůli obavám ze ztráty nezávislosti. Web Telex.hu dosud není v provozu, některá zjištění však redaktoři už teď zveřejňují na Facebooku. V tomto týdnu přinesl zprávu o tom, že vláda zadala vypracovat seznam maďarských novinářů, kteří vyjíždějí do zahraničí na studijní pobyty.

Reklama

Související témata:

Doporučované