Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Plaga vyzval Prymulu k diskusi o opatřeních ve školách, požaduje větší kompetence pro své ministerstvo

Česko

  16:38aktualizováno  19:55
Praha - Ministr školství Robert Plaga vyzval nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu (oba za ANO) k diskusi o možných opatřeních proti covidu ve školách i případné úpravě školního roku. Ministerstvo školství by podle Plagy mělo být více vtaženo do rozhodování o preventivních opatřeních i nařízení v nákazou nejhůře postižených regionech.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Petr TopičMAFRA

Rozhodnutí kvůli covidu má být centrální, říkají zástupci škol. Zavírání by mělo být úkolem hygieniků

 Úterní  výzvu Prymuly k ředitelům, aby školy vyhlásily v pátek ředitelské volno, vnímá jako jednorázové doporučení, kterým se nyní ministerstvo školství už nebude zabývat. Plaga to v úterý  řekl v České televizi.

Prymula v úterý po uvedení do úřadu řekl, že ministerstvo zdravotnictví nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Zavírání škol si podle něj nikdo nepřeje. Pro některé regiony se nicméně diskutuje o možnosti distanční výuky na druhém stupni základních škol či na středních školách. 

Ředitelé by podle Prymuly měli zvážit vyhlášení ředitelského volna na pátek 25. září, aby vznikl čtyřdenní víkend a získal se čas na útlum epidemie. Předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý pak ČTK řekl, že by bylo lepší, kdyby ministerstvo školství vyhlásilo některé volné dny změnou organizace školního roku.

„Jsem připraven se bavit o úpravě školního roku, ale ne takto ad hoc dva tři dny dopředu, ale skutečně nějak systémově,“ reagoval Plaga. „Pokud se máme bavit o nějakých dalších úpravách třeba školního roku nebo systémových věcech, které se týkají opatření preventivních, nebo v červeném regionu, tak jsem vyzval ministra zdravotnictví, abychom do toho byli ještě více vtaženi,“ řekl.

Podle Plagy se osvědčila spolupráce s ministerstvem zdravotnictví na jaře i v létě, kdy se připravoval postup pro rozvolňování epidemiologických opatření nebo manuál pro fungování škol v novém školním roce. „Byl bych rád, kdybychom s novým ministrem zdravotnictví na to navázali a abychom jako ministerstvo byli vtaženi do formulování případně těch dalších opatření,“ dodal.

Prymula uvedl, že s Plagou po svém úterním uvedení do úřadu už mluvil. „Myslím si, že jsme si řekli, jakým způsobem budeme postupovat,“ řekl Prymula České televizi. Dodal, že zásadní opatření jako například zavedení distanční výuky na středních školách by bylo možné zavést jen se souhlasem resortu školství.

Zdravotní potíže po covidu se i u lidí s lehkým průběhem mohou táhnout měsíce, říká lékař studující dopady viru

Postup zástupců vlády při přípravě rozvolňování jarních opatření ve školách i manuálu pro nový školní rok přitom řada ředitelů škol kritizovala. Vadilo jim hlavně to, že se informace dozvídali pozdě, ale také neproveditelnost některých doporučení, která část ředitelů označila za alibismus.

Zástupci opozice vládu kritizují, že i nadále v souvislosti s řešením koronavirové krize panuje chaos. Například předseda ODS Petr Fiala poukázal na to, že Prymula návrh o pátečním volnu navrhl přes média, aniž o tom věděl Plaga, a že ministr vnitra Jan Hamáček chce podávat žalobu na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za jeho kritiku distribuce roušek. „Nic se nezměnilo. Vláda se nepoučila. Chaos pokračuje...,“ napsal Fiala na twitteru. Poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL) ironicky poznamenal, že „plukovník Prymula začal přebírat i ministerstvo školství“.

Autor: