Osuský: Nie je základným právom mať po sebe nazvanú ulicu. Aj Stauffenberg napokon spáchal atentát na Hitlera
22.9.2020 17:24
akt. 30.03.2021 04:26

Osuský: Nie je základným právom mať po sebe nazvanú ulicu. Aj Stauffenberg napokon spáchal atentát na Hitlera

Peter Osuský Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
Uložiť článok
Novela zákona o nemorálnosti komunistického režimu okrem iného vyslovene zakazuje pomenúvať ulice po predstaviteľoch komunistického či fašistického režimu alebo týmto ľuďom odhaľovať pamätné tabule.

Mať po sebe pomenované nábrežie či ulicu nie je základným ľudským právom. Takto dnes reagoval poslanec Peter Osuský (SaS) na kritiku niektorých historikov či opozičných poslancov, ktorým sa nepozdáva novela zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému .

Zákon, ktorý do parlamentu predložili poslanci všetkých štyroch koaličných strán, okrem iného vyslovene zakazuje pomenúvať ulice po predstaviteľoch komunistického či fašistického režimu alebo týmto ľuďom odhaľovať pamätné tabule.

Výnimku predstavujú tí predstavitelia režimu, ktorí sa mu neskôr postavili na odpor. Historici, s ktorými sa rozprávali Aktuality.sk, poukázali na skutočnosť, že zákon je formulovaný vágne, obdobie totality príliš zovšeobecňuje, a preto sa dotýka celej plejády osobností slovenských dejín, o ktorých sa deti učia v školách.

Spomeňme Laca Novomeského, Jána Smreka, Valentína Beniaka, Jozefa Cígera-Hronského a mnohých ďalších.

Šeliga: Nehovoríme o bežnom robotníkovi

Koaliční poslanci, ktorí dnes zákon predstavili, nepôsobili úplne jednotne v tom, či zákon ešte urobiť „mäkším“. Parlament dnes novelu schválil v prvom čítaní. Juraj Šeliga zo Za ľudí pripúšťa, že zákon ešte môžu mierne upraviť v druhom čítaní.

„Nehovoríme o bežnom robotníkovi, ktorý mal stranícku knižku. Hovoríme o vrcholových predstaviteľoch režimu. Nikto z nás sa nebráni, ak treba ešte väčšiu pojmovú špecifikáciu. V druhom čítaní to radi otvoríme, aby nevznikali takéto komplikácie,“ povedal.

„KSČ mala milióny členov a nehovoríme, že každý z nich bol vrcholný predstaviteľ režimu. My poukazujeme, že ten režim aktívnym spôsobom ničil životy ľudí. Za toto sú zodpovední konkrétni ľudia, napríkald Husák,“ dodal.

Problémom však je práve to, že zákon nehovorí o „vrcholných predstaviteľoch režimu“, ale len o „predstaviteľoch režimu“. A za tých možno považovať aj členov ÚV KSS, ktorými boli napríklad i herci Mikuláš Huba či Andrej Bagar.

Dostál: Nie je to kádrovanie

Poslanci SaS Peter Osuský a Ondrej Dostál, ktorý zákon predkladali už pred dvoma rokmi, sú oveľa striktnejší.

„Nie je základným ľudským právom mať nábrežie alebo sochu. My retroaktívne neberieme Mikulášovi Hubovi jeho herectvo, ani Bagarovi. Ale mali by sme mať mantinely,“ tvrdí Osuský.

Poslanec poukazuje na Nemecko, kde podľa neho ľudia tiež určite vnímajú rozdiel medzi popredným nacistom Hermannom Göringom a grófom von Stauffenbergom.

„Gróf Stauffenberg tiež kráčal s Hitlerom, ale nakoniec naňho spáchal atentát.“ Dostál zasa historikom odkazuje, že v žiadnom prípade nejde o žiadne kádrovanie.

„To by bolo, keby sme historikom hovorili, ako majú písať o nejakej osobnosti dejín. Nezakazujem nikomu o predstaviteľoch komunistického režimu hovoriť ani písať, ale mať po sebe pomenovanú ulicu nie je žiadne ľudské právo,“ uzavrel.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.