Hlavní obsah

Američané pošlou do Litvy další vojáky a tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Litevský ministr obrany Raimundas Karoblis v úterý uvedl, že do Litvy v listopadu dorazí další jednotky americké armády. Přes 500 vojáků, asi 25 tanků Abrams a 30 bojových vozidel pěchoty Bradley má nahradit americké síly, které na začátku září dorazily k litevsko-běloruské hranici na dobu dvou měsíců, informuje agentura Reuters.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Vlajky Litvy a Evropské unie na hraničním přechodu Medininkai

Článek

Nový kontingent pak má v Litvě zůstat do poloviny června příštího roku. Podle ministra nesouvisí vyslání amerických jednotek do Litvy se současnou situací v Bělorusku.

Běloruskem zmítají již sedmým týdnem protesty, které vypukly po srpnových prezidentských volbách. V nich podle oficiálních výsledků znovu zvítězil dlouholetý prezident Alexandr Lukašenko. Ten následně obvinil Severoatlantickou alianci (NATO), že poblíž běloruských hranic buduje armádu, zahájil vojenská cvičení u hranic s Litvou a Polskem a polovinu svých sil uvedl do pohotovostního stavu.

Bělorusko zavře hranice s Polskem a Litvou

Evropa

Nejde o Bělorusko, ale o Rusko

Karoblis ale tvrdí, že plánovaný příjezd amerických jednotek s Běloruskem přímo nesouvisí: "Díky americké přítomnosti, která představuje mocný odrazující faktor, jsme klidnější. Jejím důvodem ale není konkrétně situace v Bělorusku, spíše geopolitická situace po agresi Ruska na Ukrajině a v Gruzii," sdělil ministr. Karoblis také uvedl, že běloruská armáda v září své aktivity poblíž hranic v porovnání se srpnem omezila.

EU se neshodla na sankcích proti Lukašenkovi, blokuje je Kypr

Evropa

Také americký velvyslanec v Litvě Robert Gilchrist potvrdil, že mezi přítomností amerických vojsk v zemi a Běloruskem není souvislost: "Souvisí to s připraveností a spoluprací se spojenci. Není tam žádná spojitost (s Běloruskem)."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám