Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Požiar v obľúbenej dovolenkovej destinácii: Šokujúce odhalenie! Zadržali Slováka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Vogel)

TENERIFE - Lesný požiar, ktorý zúril v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov, mal založiť slovenský občan. A mal ich založiť niekoľko.

Tridsaťosemročného Slováka zadržali agenti civilnej stráže. Rodák zo Slovenska, ktorý žije v španielskej obci Tijarafe, mal založiť lesný požiar. Agenti sa o ňom mali dozvedieť od viacerých obyvateľov obce, ktorý ho videli na mieste činu. 

Tábor na Lesbose sužovali požiare: Z ich založenia obvinili štyroch Afgancov

Muža zadržali približne kilometer od vypuknutia požiaru, dokonca je obvinený aj z toho, že založil aj ďalšie dva požiare, ktoré vypukli minulý piatok v mestá La Punta a El Jesús. Práve pre tento dôvod bol Slovák vzatý do väzby z obavy v pokračujúcej činnosti. Polícia teraz vyšetruje, či muž môže súvisieť aj s poslednými štyrmi požiarmi, ku ktorým došlo v uvedenej oblasti. Informoval o tom španielsky portál cope.es

Požiare sužujú aj USA

V atmosfére nad Slovenskom sa nachádzal dym z rozsiahlych požiarov, ktoré sužujú západ Spojených štátov amerických. Dokonca ho bolo možné vidieť aj voľným okom. "Dym je možné zaznamenať aj opticky, treba však byť na vhodnom mieste, teda vo vyšších nadmorských výškach. V nižších polohách sa totiž častice dymu môžu opticky prekrývať s bežným antropogénnym smogom," uviedol Peter Hrabčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, Aerologického a radiačného centra v Gánovciach. Ako dodal, v hraničnej vrstve atmosféry (vrstva tesne nad zemským povrchom vo výške približne 100 až 3000 metrov) sa nachádza pomerne veľa aerosólov, ktoré spôsobujú napríklad červené či oranžové zafarbenie oblohy pri západe slnka. Okrem smogu môže takýto jav spôsobiť prach zo Sahary či celkom bežný opar pri vlhkom vzduchu.

"Vyššie v horách, povedzme vo výške 2000 a viac metrov, sa človek niekedy dostane nad túto hraničnú vrstvu a skôr môže pozorovať javy vo voľnej atmosfére. Ak na takomto mieste vidíme zakalenú atmosféru alebo červený západ slnka, je pravdepodobné, že ide práve o častice dymu pochádzajúce zo spomínaného požiaru," vysvetlil Hrabčák. Potvrdzuje to aj pozorovanie jeho kolegu, ktorý bol v pondelok 14. septembra na túre v západných Tatrách a keď sa ocitol vo výške približne 2000 metrov nad morom, videl na horizonte zreteľný sivý pás.

"V tomto prípade mohlo ísť naozaj o dym z USA," doplnil Hrabčák. Na pracovisku SHMÚ v Gánovciach zaznamenali výskyt dymu z USA už v sobotu 12. septembra po 18. hodine stredoeurópskeho letného času (SELČ), pričom sa nachádzal vo výške od deväť do 11 kilometrov (km) nad terénom.

Viac o téme: PožiarSlovákTenerife
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu