Letadlo letí, ale vy do něj nesmíte. Co teď s letenkou

Možná jste při nákupu letenky ještě netušili, že přijde koronavirus. Nebo jste naopak doufali, že už odchází. Jedinou jistotou je teď ta zaplacená letenka.
Letadlo letí, ale vy do něj nesmíte. Co teď s letenkou

Zdroj: Shutterstock

Paní Marie si letos v lednu koupila pro sebe a pro maminku letenky z Prahy do New Yorku na listopad 2020. Ceny byly příznivé a představa dovolené v listopadu se oběma líbila. O tom, že koronavirus všechno změní, samozřejmě ještě netušily.

A pak to přišlo. V některých zemích úplný lockdown, zavírání hranic, masivní rušení letů a virové semafory povolující nebo zakazující vstup do zemí podle toho, jak se vyvíjela epidemiologická situace.

Marie má letenky od společnosti British Airways s přestupem v Londýně. Doletět z Prahy do Velké Británie není problém, jenže do USA se s maminkou nedostanou. Americký prezident Donald Trump totiž hned po vypuknutí epidemie zakázal vstup na území USA všem, kteří se předchozích 14 dní pohybovali v některé ze zemí uvedených v seznamu. Na něm jsou vedle jiných zemí také Velká Británie a státy takzvaného schengenského prostoru, tedy i Česká republika. A zákaz dál platí.

Na první pohled to vypadá, že lety z Londýna do New Yorku tedy momentálně nemá smysl provozovat, protože v nich nemá kdo cestovat. Ale to není tak úplně pravda. Zákaz se netýká amerických občanů, kteří se vracejí domů, osob s legálním trvalým pobytem na území USA, většiny nejbližších rodinných příslušníků občanů USA a některých dalších osob. Turisté ale mezi výjimky pochopitelně nepatří.

Čekejte a sledujte web

Letadlo z Prahy přes Londýn do New Yorku tedy letět může. Ale nastoupit na něj mohou jen ti, kteří spadají do amerických výjimek. Marie by se svou maminkou sice ráda letěla, ale nemůže. Co na to British Airways?

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

„Customers are advised to keep checking http://ba.com/confidence regularly for any future updates to our policies,” píše Daniel z tiskového oddělení společnosti. Jinými slovy: zatím nemůžete dělat nic. Jenom čekat, jak se bude situace vyvíjet a jak se k ní letecká společnost postaví.

Určitým vodítkem – ale ne jistotou – může být její dosavadní postup.

U letů, které zatím British Airways od března do září zrušily, nabídly všem zákazníkům dvě možnosti. Buď si požádají o vrácení peněz, nebo o voucher na nějaký příští let. Udělat to lze přes call centrum (kde se ale musíte aktivně domluvit anglicky), nebo přes kontaktní formulář.

Pokud požádáte o voucher, můžete jej v budoucnu použít na platbu nebo částečnou platbu za letenku. Letenky, která u British Airways koupíte na voucher, pak musíte využít nejpozději do 30. dubna 2022.

Podle svých slov vrátila letecká společnost od března peníze více než 2,1 milionu lidem a dalším více než 1,6 milionu vystavila voucher.

Další situací, s níž se aerolinky od března musely vypořádat, byla neochota cestujících na let nastoupit. Tedy: Letadlo sice letělo, ale ti, kteří měli letenku, se zkrátka báli cestovat – třeba proto, že cílovou zemi už nepovažovali za bezpečnou, nebo jim v současné době nepřišlo rozumné kamkoli cestovat. Situace navíc dál zůstává nestabilní, ani teď nikdo nedokáže odhadnout další vývoj.

I na to měla letecká společnost řešení. Zákazníci, kteří měli rezervaci na let s termínem od 3. března do 30. září, si mohli vybrat ze dvou možností: První je změnit rezervaci na pozdější datum. Letecká společnost neúčtovala poplatek za změnu, ale museli jste doplatit případný rozdíl v ceně. Nebo jste mohli rezervaci zrušit a zažádat si o voucher ve stejné hodnotě na budoucí let. Ten pak musíte uplatnit tak, abyste odlétali nejpozději 31. srpna 2021.

Prozkoumali jsme za vás

Zdroj: Shutterstock

Za zájezd, který měl začít po 1. září a cestovka ho zruší, máte nárok na vrácení peněz. Složitější situace vznikne, když bude – podobně jako při lyžařských zájezdech do Itálie na začátku března – tvrdit, že varování úřadů, povinné testy nebo karanténa vám přece zájezd nezkazí.

Za zrušený zájezd už nemusíte dostat voucher


Zaplatili jste si ubytování v zahraničním penzionu, ale nakonec tam nemůžete přijet kvůli zavřeným hranicím, varování úřadů, drahým testům nebo nutné karanténě. Prozkoumali jsme, k čemu vám bude pojištění storna.

Nemůžete do ciziny kvůli viru. Pomůže pojištění storna?

Žádná ze zmíněných možností – voucher ani peníze – se paní Marie netýká. Zatím si tak sice může změnit termín letu z listopadu na pozdější datum, jenže maximálně na 31. prosinec 2020. Za posun o necelé dva měsíce by musela doplatit rozdíl v ceně letenek. Ale hlavně: Pořád si nemůže být jistá, jestli se USA do té doby turistům vůbec otevřou. Zvlášť při zhoršující se situaci v Česku.

Prozatím má tedy čekat a pravidelně sledovat vývoj situace na webu British Airways.

Kontaktujte svou leteckou společnost

Každá letecká společnost se k problému staví jinak. Abyste zjistili, jaké možnosti máte vy, kontaktujte tu, jejíž letenky máte.

Například u ČSA si můžete změnit rezervaci jakékoli letošní letenky na datum odletu až do 30. září 2021. „Platí to pro rezervace vytvořené do konce tohoto roku s původním datem letu do 31. března 2021. Lety musí být operovány ČSA nebo Smartwings,” říká mluvčí Vladimíra Dufková.

Letenku si tak můžete posunout z jakéhokoliv důvodu, případný rozdíl v ceně ale musíte doplatit.

Pokud ČSA konkrétní let zruší, mají klienti nárok buď na vrácení peněz, nebo na voucher. „Většina našich klientů v případě zrušení letu preferuje vouchery. Žádosti se snažíme vyřizovat v co nejkratším termínu a s ohledem na pořadí, v němž nám byly doručeny. Pokud voucher cestující po dobu jeho jednoleté platnosti nevyužije, má nárok na vrácení peněz,” dodává Dufková

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

Veronika Doskočilová

 Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Partners Financial Services