Hlavní obsah

Zrušte školy v přírodě, žádá ministerstvo zdravotnictví. Přitom mohou být bezpečnější

Právo, Jiří Mach

O mimoškolní aktivity není zájem. Ministerstvo zdravotnictví totiž ředitelům škol nedoporučilo venkovní akce jako výlety, adaptační tábory či školy v přírodě pořádat a ty se výzvou povětšinou řídí. Alespoň podle šéfa Asociace dětské rekreace Miroslava Topinky je letos zájem mizivý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud jde o letní tábory, tam jsme měli pokles asi 20 procent, to se dá ještě ustát. Pokud jde o školy v přírodě, tam je to jiná písnička. Poptávka je teď na bodu mrazu, téměř nulová,“ řekl Právu Topinka.

„Odpovědnost byla hozena na ředitele a ti se pochopitelně bojí. Můžete jim nabízet podmínky, jaké chcete, můžete mít nadstandardní vztahy, ale dokud budou mít tyto pokyny, tak málokterý ředitel se k tomu odhodlá,“ dodal.

Podle něj zatím ještě provozovatelé nemuseli živnost pověsit na hřebík. Některé školy totiž jarní školy v přírodě pouze odložily a v těchto týdnech žáky ještě do přírody posílají. Už třeba kvůli tomu, že provozovatelé nemohli školám vrátit zálohy, a aby nevyšly vniveč, ředitelé přesvědčili rodiče, aby se nebáli děti na pobyt vyslat.

Černý: Uzavření druhých stupňů ZŠ je jen otázkou času

Domácí

Kdo na jaře zálohu zaplacenou neměl, podle Topinky pobyt bez náhrady zrušil.

Černý: Bezpečnější než pobyt ve městě

Ale například podle šéfa Asociace ředitelů ZŠ Michala Černého jsou vlastně školy v přírodě z hlediska rizika nákazy bezpečnější. Jeho Masarykova ZŠ v pražských Klánovicích posílá i nadále školáky na školy v přírodě, plánuje lyžařské kurzy a zkraje školního roku organizovala i adaptační tábory.

„Škola v přírodě jako akce, kam vám do jednoho objektu jede tatáž třída jako ve škole, nepřichází do styku s jinými lidmi a chodí do lesa, tak je v daleko bezpečnějším prostředí, než když jsou děti tady ve škole a odpoledne jdou na hřiště, do kina nebo s rodiči. A rodiče to chtějí, byli by smutní, kdyby se nejelo,“ popsal Právu.

Komedie na školách: Všichni brblají, děti se utíkají nadechnout na záchod

Domácí

Černý ale připustil, že je riziko, pokud si děti infekci na pobyt přivezou. A i takové případy se už staly. Například jedna z pražských škol pořádala týdenní praktickou exkurzi, která byla navíc povinná, takže omluvou byly jen závažné důvody jako třeba úmrtí v rodině.

Pak se ukázalo, že mezi 60 studenty byl jeden nakažený, načež po návratu šli všichni do karantény a u 13 studentů už byla nákaza prokázána.

Většina ředitelů se nebojí

Podle Černého i v jeho aso­ciaci, která sdružuje na dvě stovky ředitelů, převažuje část těch, kteří se pobytů v přírodě nebojí.

„Část ředitelů je velmi opatrných a řekla si, že nemá cenu riskovat. Ale o něco větší část to riskuje. Často je k nějaké reakci donutí rodiče, kteří se buď bojí, nebo se naopak nebojí. I toto hraje svou roli,“ dodal.

Avšak podle Topinky, který provozuje vlastní cestovní kancelář, si zatím u něj ani nikdo neobjednal lyžařský zájezd, ačkoli touto dobou už se volná místa zaplňují.

„Všichni váhají. Nebýt pokynu ministerstva zdravotnictví, všichni vidí, že momentální situace je špatná. Pro nás je i vyhlídka na jaro silně nejistá. Něco málo nám tam zbude, co je nasmlouvané už od minulého školního roku, ale pak už nic,“ uvedl.

Topinka však doufá, že vláda bude do budoucna rekreační pobyty pro žáky podporovat. „Máme příslib premiéra z 22. května, že by školy v přírodě podpořil 2500 korun na dítě. To byl jeho nápad, my jsme se toho hned chytli a teď se o tom jedná s ministerstvem pro místní rozvoj,“ přiblížil. Podle něj by takové opatření byla vzpruha pro těžce zkoušené odvětví.

Reklama

Výběr článků

Načítám