Hlavní obsah

Dětské gangy kradou peníze i mobily

Právo, Lucie Kándlová

Okrádají děti o mobilní telefony i peníze. Řeč je o dětských ganzích, které se začaly objevovat v Táboře. Vedení radnice už zareagovalo na stížnosti rodičů a posílilo policejní hlídky.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Náměstí T. G. M. a Husovy sady. Místa, kde v posledních dnech „úřadují“ takzvané dětské gangy. Party starších dětí si většinou vyhlédnou mladšího jedince, kterého obestoupí a pod pohrůžkou násilí po něm chtějí mobilní telefon či peníze. Vystrašené děti jim dají vše, co u sebe mají, a bohužel někteří ze strachu doma rodičům nic neřeknou.

O šikaně doma mluvit

„Mohu potvrdit, že vedení táborské radnice se ve spolupráci s Policií České republiky i s městskou policií vážně zabývá narůstajícím počtem trestných činů dětských gangů. Policejní hlídky budou oblasti, kde k okrádání a napadání dochází, více navštěvovat,“ řekl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák.

Podle psychologů i policistů je nutné, aby děti, které se stanou obětí, o situaci informovaly své nejbližší. Jana K. z Českých Budějovic se u svého sedmiletého syna se šikanou kdysi setkala.

Mladík usnul na lavičce v Ostravě, v mžiku přišel o fotoaparát

Krimi

„Syn chodil ze školy smutný, byl celý ustrašený. Ráno nechtěl do školy, vymýšlel si, že ho bolí břicho i hlava. A každý den chtěl peníze. Přitom dostal kapesné na týden. Bohužel to trvalo tři týdny, než přišel sám a řekl, co se děje. Já samozřejmě něco tušila, ale on se bál něco říct. Byla jsem i ve škole, ale učitelka o ničem nevěděla, protože šikanován nebyl přímo ve škole, ale cestou z ní,“ popsala svou zkušenost matka školáka.

Konflikt nahlásit co nejdříve

Pokud rodiče zjistí, že je dítě obtěžováno, vydíráno či jinak napadáno, neměli by v žádném případě brát spravedlnost do svých rukou. A pokud konflikt vidí kolemjdoucí, měli by volat policii.

Test, který u dětí odhaluje míru jejich sebekontroly

Děti

„Nemá smysl si hrát na hrdinu. Jakýkoliv konflikt či napadení je nutné oznámit na linkách 156 nebo 158. Dojezdový čas je několik minut. Důležité je událost oznámit co nejdříve, abychom měli šanci pachatele dohledat,“ vyzval ředitel táborské policie Jiří Štecher.

Někteří mladiství útočníci ale sázejí na to, že jim ještě není patnáct let, a tudíž stále nejsou trestně odpovědní.

Gang domlouval partnerství s cizinci, aby získali přechodný pobyt

Krimi

„Událost vždy předáváme na odbor sociálněprávní ochrany dětí. Snažíme se s rodiči útočníků spolupracovat, ale vždy záleží právě na nich, jak se k situaci postaví,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám