Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Opatření proti covidu snížila koncentraci oxidu dusičitého v Evropě

Věda

  5:53
BRUSEL - Karanténní opatření proti šíření nového typu koronaviru v Evropě vedla v březnu a dubnu k významnému poklesu koncentrace oxidu dusičitého (NO2) v ovzduší v hustě osídlených a průmyslových oblastech, uvedla Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).

Znečištěné ovzduší (ilustrační foto) foto: Shutterstock

 Z dat vyplývá, že koncentrace škodlivého plynu klesla nejvíce v první fázi přísných karanténních opatření na jihu Evropy, a to o 40 až 50 procent. Konkrétně šlo o Španělsko, Itálii a Francii. Červencové a srpnové údaje naznačují, že koncentrace oxidu dusičitého byly stále o deset až 20 procent nižší než v období před vypuknutím pandemie covidu-19.

Od pátku se cestující na Slovensko musí elektronicky registrovat. Nutná je i karanténa, nebo negativní test

„Karanténní opatření zavedená v Berlíně vedla k poklesu o 20 procent, s malými zaznamenanými variacemi až do srpna 2020. Ve východní Evropě je dopad opatření obecně méně dramatický než na jihu Evropy a ve Francii,“ podotkl vědec Bas Mijling z nizozemského meteorologického úřadu KNMI.

Pokles koncentrace oxidu dusičitého EEA přičítá hlavně faktu, že největší producenti škodlivého plynu - automobily, továrny či elektrárny - ho v tomto období vyprodukovali méně. V červenci a srpnu se koncentrace NO2 vrátila blíže ke svým normálním hodnotám - s výjimkou velkých měst, kde se lidé ještě plně nenavrátili ke všem svým aktivitám.

Informace Evropské agentury pro životní prostředí vycházejí z dat satelitu evropské služby Copernicus, která monitoruje změny klimatu. Vědci z nizozemského meteorologického úřadu KNMI a Belgického institutu vesmírné aeronomie satelitní data z družice použili společně se záznamy získanými měřeními na zemi.

Minulý týden EEA vydala zprávu, ve které uvádí, že kvalita životního prostředí má nepříznivé dopady zejména na zdraví chudých lidí. Chudí lidé podle dokumentu mimo jiné častěji žijí v místech se znečištěným vzduchem, který v Evropě způsobuje ročně asi 400.000 předčasných úmrtí.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.