Logo regionálního portálu regionivancicko.cz

Regionální zpravodajství

Nadace ČEZ schválila 8 milionů korun na výsadbu zeleně, podpořila výsadby stromů

Nadace ČEZ
středa 23.9.2020

Ilustrační foto
Autor: Nadace ČEZ

Přes 8 milionů korun na výsadbu zeleně schválila Nadace ČEZ, jedná se o nejvyšší částku za posledních sedm let. Z toho na Vysočinu a jižní Moravu putuje více než 1,6 miliónu korun na vysázení tisíců nových stromů.

Obnovený jabloňový sad, nová lipová alej podél nádraží, odhlučnění silnice pomocí stromového větrolamu – to jsou jen namátkou vybrané příklady z 19 žádostí obcí a měst Vysočiny a jižní Moravy, které pro letošní rok schválila Nadace ČEZ v grantovém řízení Stromy. Celkem na výsadbu zeleně na Vysočině a jižní Moravě uvolnila 1 690 939 korun, což je nejvyšší částka za posledních sedm let. Grant Stromy Nadace ČEZ pomáhá zkrášlovat českou krajinu již devět let. Za tu dobu podpořil 549 projektů v celé České republice v hodnotě bezmála 60 milionů korun.

Výsadba stromů - Lhánice, Foto: Nadace ČEZ

Letos na začátku roku Nadace ČEZ rozšířila okruh možných žadatelů a umožnila kromě dosavadní liniové výsadby (aleje, stromořadí, větrolamy) i sázení v parcích, sadech, veřejných zahradách a dalších přírodních lokalitách. Že šlo o krok správným směrem, dokazuje téměř dvojnásobný počet schválených žádostí oproti loňskému roku.

„Máme radost, když se do sázení aktivně zapojují kromě dospělých obyvatel obcí i místní děti. Přirozeně se tak učí o zeleň pečovat a chránit ji, vnímají, jak stromy rostou a jak zpříjemňují jejich okolí. Do českého prostředí přirozeně patří nejen lesy, ale právě i stromy v parcích, zahradách nebo podél cest. Proto jsme rádi, že se i díky nám do kulturní krajiny vracejí,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Od letošního roku je Nadace ČEZ zapojená také v iniciativě Sázíme budoucnost, která chce během pěti let vysázet po celé České republice 10 milionů stromů. Ve spolupráci s Nadací Partnerství podporuje výsadbu výhradně původních dřevin, které jsou nejen lépe přizpůsobené na místní klimatické podmínky, ale navíc představují vítanou vzpruhu pro včely, čmeláky a další hmyz.

Výsadba stromů v Heralticích, Foto: Nadace ČEZ

Stejný princip uplatňuje společnost ČEZ také v loni vyhlášeném závazku vlastními silami vysadit strom za každého zaměstnance v České republice. Již během podzimu 2019 dobrovolníci z řad zaměstnanců vlastnoručně zasadili na několika místech ČR 7 300 sazenic stromů. Parta energetiků z Dukovan například v listopadu loňského roku vysázela v Heralticích, v ochranném pásmu vodního zdroje na 3500 sazenic olší a jedlí. Další sázení plánují letos v říjnu. Cíl - vysázet téměř 23 000 nových stromů by společnost ČEZ mohla dosáhnout již příští rok.

RegionyBrněnska.cz je mediální partner Nadace ČEZ a JE Dukovany. 

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama