Hlavní obsah

Už teď má Ranger výhodu oproti Amaroku, zní od Fordu o budoucích příbuzných

Novinky, Daniel Havlina, Milan Lažanský

Že Volkswagen Amarok a Ford Ranger budou v příští generaci technicky příbuzné pick-upy, víme už dlouho. Ranger však má mít nad Amarokem navrch, i díky své tradici. Alespoň podle Andrewa Birkice z australské divize automobilky Ford.

Foto: Ford

Současná generace Fordu Ranger ve speciální edici Thunder

Článek

O chystaném užitkovém pick-upu promluvil pro australský web CarSales šéf tamní divize Fordu, Andrew Birkic. Právě on uvedl, že by měl být chystaný Ranger ve výhodě oproti nově příbuznému Volkswagenu Amarok.

Test Fordu Ranger Wildtrak: Schopný, nikoli dokonalý univerzál

AutoMoto

Nový Ranger aktuálně v Austrálii testují, prodávat by se ale měl po celém světě - ve více než 180 zemích. Je tak skutečně globálním modelem. Birkic i díky tomu věří, že Ranger v prodejích Amarok předčí.

„Máme velkou výhodu, a to náskok před Volkswagenem. Máme silnou historii a kvalitní globální trh pro Ranger. Jsme silnější, výhody jsou na naší straně, zvyšujeme laťku. Pro ně to je úplně jiná hra,“ uvedl Birkic sebevědomě s tím, že sice netuší, jak přesně se budou „dvojčata“ lišit, ale předpokládá, že Volkswagen postaví dynamičtěji zaměřený pick-up.

První jízda s Fordem Ranger Raptor: Terénní divoch konečně i pro Evropu

AutoMoto

Jak moc si budou oba modely podobné a v čem konkrétně, zatím není jasné. Ranger by se měl představit v roce 2022, Amarok o rok později. Chystají se i jejich ostré varianty, ovšem zatímco Ranger Raptor do Evropy přijít nemá, Amarok R se tu podle zákulisních informací německého magazínu Auto Bild prodávat bude. Měl by mít pod kapotou 300 koní.

Nejen pick-upy

Amarok s Rangerem jsou jen předkrmem. Spolupráce Volkswagenu a Fordu se má týkat i vývoje elektromobilů či autonomního řízení, ale právě užitkové vozy jsou podstatnou součástí. Své role v celkem čtyřech segmentech si značky rozdělily a prezentovaly je v červnu letošního roku.

Pick-up, dodávky a elektromobil. Ford odhalil společné plány s Volkswagenem

AutoMoto

Ford do dvou let navrhne a bude vyrábět dodávku s užitečnou hmotností kolem jedné tuny. Jednalo by se o nástupce Volkswagenu Transporter a Fordu Transit Custom.

Zatímco vývoj a výrobu pick-upů si pod křídla bere především Ford, naopak Volkswagen do mlýna přispěje vývojem a výrobou kompaktní dodávky. Jinak řečeno, již představený VW Caddy nové generace daruje v příštím roce orgány nové generaci Fordu Transit Connect.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám