Pátek, 29. března 2024

Na Dnu plynové mobility se mluvilo o budoucnosti BioCNG z odpadu

Na Dnu plynové mobility se mluvilo o budoucnosti BioCNG z odpadu

Využití zemního plynu v dopravě může výraznou měrou pomoci splnit klimatické cíle Evropské unie a snížit emise v tomto segmentu. Velkým přínosem pro naplnění cílů je rozvoj technologií a využívání biometanu z biologicky rozložitelného odpadu (BRO), tzv. zeleného plynu, který je srovnatelný se zemním. ,,V České republice je v letech 2021-2030 potenciál pro 75 výroben s celkovou produkcí 127 mil. m3 biometanu/rok. Když se na to podíváme obecně, vyprodukují se u nás 2 milióny tun BRO ročně, máme 574 bioplynových stanic vč. čističek odpadních vod a 150 z nich je připojitelných na plynárenskou distribuční soustavu. Jsme tedy připraveni na rozvoj využívání biometanu, a to nejen v dopravě. Jediné, co nám chybí, je podpora od státu," uvedl ve svém semináři na Dnech plynové mobility Martin Vrtiška ze společnosti EFG Green gas.

Společnost EFG Green gas, člen holdingu Energy financial group, jako první v České republice zahájila v lednu 2020 komerční výrobu biometanu upgradingem bioplynu z biologicky rozložitelného odpadu. ,,Ročně v naší bioplynové stanici EFG Rapotín BPS můžeme zpracovat až třicet tisíc tun odpadu a vyrobit palivo až pro tři tisíce automobilů s průměrným nájezdem osm tisíc kilometrů. Tato čísla pro nás však rozhodně nejsou konečná. Před měsícem jsme dokončili akvizici bioplynové stanice EFG Vyškov BPS, kde do dvou let spustíme výrobu biometanu. Instalaci technologie upgradingu bioplynu na biometan připravujeme také pro naše zákazníky na několika zemědělských bioplynových stanicích," upřesnil Martin Vrtiška.

Výhoda využití biometanu v dopravě spočívá v tom, že má v celém životním cyklu nejnižší hodnotu emise skleníkových plynů. Jeho spalováním se do ovzduší uvolní až o 80 % méně emisí oxidu uhličitého oproti konvenčním palivům a až o 60 % méně než při spalování tradičního CNG. ,,Provoz vozidel poháněných plynem tedy představuje jednoznačnou a nepopiratelnou úlevu pro životní prostředí hlavně ve velkých městech. Bohužel nám chybí novela zákona pro podporované zdroje energie a celková podpora státu pro obnovitelné zdroje energie. Pro biometan je také zásadní spolupráce plynárenského sektoru s výrobnami biometanu," uzavírá Vrtiška.

Den plynové mobility se uskutečnil 2. září 2020 v areálu Pražské plynárenské v Praze 4. Představil současnou a připravovanou nabídku osobních a nákladních aut s pohonem na zemní plyn (CNG, LNG) a biometan. Účastníci se seznámili s jejich výhodami, ekologickým přínosem a bezpečností provozu včetně možností nákupu, plnění palivem a servisováním. Organizátorem akce byl Český plynárenský svaz (ČPS).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů