Hlavní obsah

Po kyberútoku na nemocnici v Düsseldorfu vedou stopy do Ruska

Berlín

Za nedávným kybernetickým útokem na nemocnici v německém městě Düsseldorf mohli být hackeři z Ruska. S odvoláním na vyšetřovatele to uvedla agentura DPA. V důsledku kolapsu informačního systému zemřela jedna pacientka, což prokuratura vyšetřuje jako zabití z nedbalosti.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hackeři podle vyšetřovatelů nainstalovali do počítačového systému univerzitní nemocnice takzvaný malware, tedy škodlivý program s názvem DoppelPaymer. Ten už v minulosti při svých útocích na servery institucí i firem použila jedna ruská hackerská skupina.

Nemocnici v Düsseldorfu postihl na začátku září rozsáhlý výpadek serverů. V důsledku toho nepřijímala sanitky ani objednané pacienty a plánované operace musely být odloženy. Osmasedmdesátiletá žena, kterou museli odvézt do nemocnice v několik desítek kilometrů vzdáleném Wuppertalu, následně zemřela.

Státní zastupitelství případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti. Teď se zjišťuje, zda by měla žena v případě přijetí v Düsseldorfu šanci na přežití.

Kvůli hackerskému útoku na nemocnici v Německu zemřela pacientka

Bezpečnost

Hackeři podle DPA zřejmě nechtěli útočit přímo na nemocnici, ale na düsseldorfskou Univerzitu Heinricha Heineho. Právě té totiž adresovali dopis s požadavkem na výkupné. Když policie hackery na chybu upozornila, poslali digitální klíč k odblokování serverů. Nemocnice se pak postupně vrátila do provozu. Peníze hackeři podle policie nedostali.

Hackerské útoky na nemocnice se v nedávné době odehrály také v Česku. Nejznámějším loňským případem bylo faktické odstavení počítačové sítě a následné ochromení nemocnice v Benešově. Hackeři v minulosti napadli také zdravotnická zařízení v Brně či Kosmonosech. Neúspěšný útok na jeden ze svých serverů oznámila i Fakultní nemocnice Ostrava. Loni byla podle odhadů expertů napadena asi pětina tuzemských nemocnic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám