Navalného po otravě propustili z nemocnice. Na sociálních sítích se pustil do Putina

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 23. 9. 2020 14:01
Ruského opozičního politika Alexeje Navalného propustili v úterý z berlínské nemocnice. S odvoláním na lékaře kliniky Charité o tom informovala agentura DPA.
Ruský opozičník Alexej Navalnyj, snímek z roku 2017, kdy ho útočník pomazal chemikálií.
Ruský opozičník Alexej Navalnyj, snímek z roku 2017, kdy ho útočník pomazal chemikálií. | Foto: Jevgenij Feldman

Podle lékařů je možné, že se Navalnyj po otravě paralytickou látkou ze skupiny novičok zcela zotaví, nelze ale ani vyloučit trvalé následky. Kde se nyní Navalnyj nachází, není známo. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina podle agentury TASS označil za "velmi skvělé", pokud se pacient opravdu uzdravuje.

Kritik Kremlu zkolaboval 20. srpna v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy. Nejprve jej ošetřovali v Omsku. Po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny byl v bezvědomí přepraven do Berlína, kde v nemocnici strávil 32 dní.

Zdravotní stav 44letého Navalného se v posledních dnech podle lékařů "natolik zlepšil, že bylo možné ukončit akutní lékařskou péči". "Vzhledem k pacientově pokroku a k jeho současnému stavu se ošetřující lékaři domnívají, že je možné, že se úplně zotaví. Zatím je ovšem příliš brzy na posouzení případných dlouhodobých následků jeho vážné otravy," dodala Charité.

Kde se nyní ruský opozičník nachází, berlínská nemocnice nesdělila. Uvedla jen, že informace o jeho propuštění a zdravotním stavu zveřejnila po dohodě s ním a s jeho manželkou.

Navalnyj po propuštění z nemocnice zveřejnil na Instagramu fotografii, jak sedí na lavičce v parku. K ní mimo jiné napsal, že plánuje každodenní fyzioterapie a pak možná pokračovat ve zotavování v některém rehabilitačním centru.

"Provokace se nepovedla"

Navalnyj zároveň po svém propuštění z nemocnice na svém Instagramu zkritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina. Reagoval na zprávu o tom, že Putin svému francouzskému protějšku řekl, že opozičník mohl jed vypít sám.

"Umřít v omské nemocnici a nechat se umístit v omské márnici, kde by jako příčinu smrti uvedli 'žil už dostatečně dlouho'. To byl skutečný cíl mého vychytralého plánu. Ale Putin mě převezl. Jeho prostě jen tak lehko nepodvedeš," napsal Navalnyj ironicky.

"A nakonec jsem já, hlupák, proležel 18 dní v kómatu a ničeho nedosáhl. Provokace se nepovedla!" dodal.

O informace se aktivně dělí s kolegy v Německu

"To je velmi skvělé, jestli se pacient opravdu zotavuje. Přejeme mu rychlé uzdravení," reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že se Navalnyj může kdykoli vrátit do Ruska, jak to sám opozičník již dříve naznačil.

Peskov k tomu poznamenal, že žádná setkání s Navalným se v Rusku neplánují. "Pokud sám pacient nebude mít přání a záměr nějakým způsobem se s našimi vyšetřovateli podělit o informace, o něž se aktivně dělí s kolegy z Německa a dalších zemí," dodal mluvčí.

Rusko nyní čelí silnému tlaku ze zahraničí, aby úřady případ Navalného vyšetřily a pachatele pohnaly před soud. Moskva ale stále odmítá, že byl Navalnyj otráven v Rusku. Odvolává se přitom na informace od lékařů v Omsku, kteří tvrdí, že jejich laboratorní testy neprokázaly žádnou otravu ani přítomnost toxických látek.

Německá vláda na počátku září uvedla, že k otravě Navalného byla nade vší pochybnost použita nervově paralytická látka ze skupiny novičok. Kromě německé laboratoře výsledky potvrdila také odborná pracoviště ve Francii a ve Švédsku.

Video: Nejen Putin. Zájemců, kteří by chtěli Navalného otrávit, je hodně, upozorňuje Novák

Alexej Navalnyj má spoustu nepřátel nejen v Kremlu. Je teď víc investigativní novinář než opoziční politik, říká redaktor Aktuálně.cz Martin Novák. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy