Hlavní obsah

Baví i po letech. Hybridní konzoli Switch si koupilo přes 60 milionů hráčů

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Switch je na pultech obchodů již od roku 2017. Přestože po takto starých chytrých telefonech či počítačích dnes již neštěkne pes, prodeje hybridní konzole od Nintenda neustále rostou. Šéf japonského podniku Shuntaro Furukawa se nyní pochlubil, že Switch překonal pomyslnou hranici 60 milionů prodaných kusů.

Konzole Nintendo Switch a Switch LiteVideo: archív výrobce

 
Článek

Není žádným tajemstvím, že Switch je pro Nintendo klíčovým produktem. „Očekáváme, že Switch bude nejpopulárnější televizní konzolí v celé naší historii,“ prohlásil Furukawa s tím, že celosvětově se prodalo 61,44 milionu konzolí.

Zatím nejúspěšnějším televizním systémem v historii japonského podniku je konzole Nintendo Wii, kterou si koupilo více než 101 milionů lidí. Ta se ale již několik let oficiálně neprodává.

Kapesní konzole od Nintenda půjde po krku mobilům. Lákat bude atraktivní cenou

Hardware

Co se týče šedesátimilionové cifry, jsou započítány všechny konzole, které se prodaly od uvedení na trh – tedy od března 2017. Hlavní podíl na překonání této mety má tedy původní Switch. Jde o hybridní systém, se kterým je možné hrát nejen doma u televizoru, ale také na cestách.

Toto zařízení je v první řadě plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourává nutnost pořizování dvou zařízení, neboť na doma i na cesty stačí jen jedno.

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název JoyCon. Hráč může mít ovladač v každé ruce, případně jeden může půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě lze i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Foto: archív výrobce

Původní Nintendo Switch

Foto: archív výrobce

Původní Nintendo Switch

Odlehčený model na cesty

Od loňského roku nicméně Nintendo láká také na konzoli Switch Lite. Jak již název napovídá, jde o odlehčený model, jenž nemá takové ambice jako jeho starší bratříček.

Primárně je novinka určena pro hraní na cesty. Právě proto se hráči musí smířit s absencí odnímatelných ovladačů. Využít nemohou ani speciální dokovací stanici, díky které by bylo možné proměnit konzoli v televizní systém.

Právě díky jednoduššímu konceptu je ale novinka daleko menší a lehčí. Velikost je 91,1 mm x 208 mm x 13,9 mm, zatímco starší bratříček se chlubí rozměry 102 mm x 238 mm x 13,9 mm. Hmotnost pak klesla z 398 g na 275 g.

V obchodech se v současnosti nabízejí oba zmiňované modely. Hybridní Switch vyjde na 9190 Kč, zatímco za nový Switch Lite případní zájemci zaplatí 5590 Kč.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch Lite

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch Lite

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám