Hlavní obsah

Moravský kras se bojí druhé vlny koronaturistů

Právo, Vladimír Klepáč

Pokud bude druhá vlna koronaviru spojena s uzavíráním obchodních center a s výrazným rušením společenských akcí, čeká chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Moravský kras další vlna neukázněných turistů.

Foto: CHKO Moravský kras

Strážce přírody dává výzvu k podání vysvětlení za stěrač vozu, který v Moravském krasu parkuje na místě, kam má zakázaný vjezd.

Článek

Lokalita, v níž bylo dosud popsáno přes 1130 jeskyní, čelila té první na jaře právě v souvislosti s pandemií koronaviru. Ochranáři byli z turistů, kteří přišli o možnost vyžití v Brně a náhle objevili přírodu, v níž se ale neumějí chovat, doslova zoufalí.

Auta parkující na lesních cestách, na které mohou jen vozy se speciálním povolením, pikniky na loukách se vzácnými rostlinami v rezervacích, bivakování spojené s rozděláváním ohňů a k tomu hromady odpadků, i to je obraz pandemie. Kras prý doplatil na to, že leží v těsném sousedství Brna. Například jen za jediný den zlikvidovali strážci přírody v době karantény 31 ohnišť.

Turisté z Česka nesmí kvůli koronaviru od pátku na Kypr

Koronavirus

„Chaos z karantény se už nesmí opakovat. Snažíme se lidi vychovávat, ale koronavirus nám ukázal, že u části veřejnosti máme ještě stále co dělat,“ řekl Právu bývalý vedoucí CHKO Leoš Štefka, který v uplynulých dnech po 40 letech vedení krasu odešel do důchodu. Kras je nejstarší přírodně chráněnou lokalitou na Moravě.

Nyní jej chrání tým dvaceti dobrovolných strážců. Štefka chce, aby měla správa této CHKO profesionální strážce se statusem veřejného činitele, jak je tomu v národních parcích. Mohou totiž přísněji zakročit proti neukázněným turistům.

Profesionální strážce je pomyslnou obdobou policisty v přírodě. Stráž se snaží vychovávat, a ne sázet pokuty na potkání. Občas ale podle ochranářů nezbývá nic jiného než vytáhnout pokutové bloky. V terénu mohou udělit pokutu až do 5000 korun.

Žižka provede turisty Toulavou

Cestování

Štefka připomněl, že správa krasu vybudovala za 86 milionů v jeho centru Dům přírody. Jde o expozici vysvětlující, proč je kras chráněný. Podle něj musí správa krasu nyní zapracovat na komunikaci s veřejností. Připomněl, že v mnoha ohledech jsou výsledky velmi dobré. Příkladem je jarní úklid této chráněné lokality, do něhož se zapojují stovky dobrovolníků.

Ochranáři z krasu jsou známí mezi odborníky jako poměrně nekompromisní obhájci zájmů přírody. Přelomové bylo, když v roce 1980 uzavřeli Pustý a Suchý žleb v centru krasu pro automobily. V těchto kaňonech byl horší vzduch kvůli spalinám z vozidel než v centru Brna.

Chráněná krajinná oblast bude jen s podporou obcí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám