Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Uzavření prvního stupně základních škol nepřichází podle Prymuly v úvahu, případná opatření by neměla být plošná

Česko

  14:37aktualizováno  18:46
Praha - Uzavření prvního stupně základních škol nepřichází příliš v úvahu, další stupně jsou věcí jednání. Novinářům to na středeční tiskové konferenci řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Případná opatření by se ale měla týkat konkrétních lokalit, neměla by být zaváděna plošně.
Škola - ilustrační foto.

Škola - ilustrační foto. foto: Shutterstock

V rádiu Frekvence 1 Prymula večer řekl, že se připravují klinická kritéria, jež budou definovat, za jakých podmínek mohou děti v případě velmi lehkých respiračních onemocnění chodit do školy. Své dřívější doporučení ředitelského volna na tento pátek Prymula zdůvodnil tím, že by čtyřdenní interval s méně kontakty mezi lidmi mohl vést k oploštění nárůstu počtu nakažených.

Doporučení ředitelského volna na tento pátek Prymula zdůvodnil tím, že by čtyřdenní interval s méně kontakty mezi lidmi mohl vést k oploštění nárůstu počtu nakažených.

Kritéria, kdy budou moci děti do školy i při lehkých respiračních onemocněních, budou podle Prymuly hotová velmi rychle. Pokud bude mít dítě kašel a teplotu, musí zůstat doma, při dalších příznacích nemoci covid-19, například ztrátě čichu či chuti, samozřejmě také. „Týká se to dominantně až podzimní sezony, kdy dojde k souběhu respiračních onemocnění,“ uvedl Prymula.

Prymula v úterý uvedl, že ředitelé škol by měli zvážit vyhlášení ředitelského volna na pátek 25. září, aby vznikl spolu s pondělním svátkem čtyřdenní víkend a čas na útlum epidemie. Podle zástupců škol by bylo lepší o uzavření škol rozhodnout centrálně, ředitelé se budou v rozhodování lišit.

„Je to doporučení, které těžko může někdo nařídit. Ředitelé sami zodpovídají a je to plně v jejich kompetenci, jestli ředitelské volno nařídí, nebo nenařídí. Důvod, proč jsem se zmínil o ředitelském volnu, je, že pokud jsme v nějakém procesu narůstání nákazy, tak když vytvoříme čtyřdenní interval, kdy dojde k méně standardnímu procesu kontaktů osob, tak je jasné, že může dojít k oploštění křivek. To byl cíl,“ doplnil Prymula.

Autor: