Hlavní obsah

Potvrzeno: Vyléčené pronásleduje únava

Právo, vpl

Více než polovina vyléčených z covidu-19 pocítila přetrvávající a extrémní únavu bez ohledu na závažnost onemocnění. K takovému závěru dospěla studie irských vědců, kteří dlouhodobě sledovali pacienty, kteří koronavir překonali.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Odběr vzorků na test na koronavirus SARS-Co-2

Článek

Nová studie potvrzuje, že sledování zotavených pacientů je stejně důležité jako léčba infikovaných. Je vysoce pravděpodobné, že analýza pomůže odborníkům lépe pochopit tzv. letargický syndrom, kdy mnoho pacientů pocítilo obrovskou únavu po zotavení se z covidu-19.

Důkaz, že existuje „dlouhý koronavir“?

„I když současné příznaky infekce SARS-CoV-2 jsou dobře charakterizovány, její střednědobé a dlouhodobé důsledky zůstávají neprozkoumané,“ upozornil podle televize Sky News Liam Townsend z Ústavu klinické medicíny univerzity v Dublinu a nemocnice svatého Jakuba tamtéž.

Aktuálně nemocných s covidem je poprvé od dubna víc než uzdravených

Domácí

Výzkum sledoval 128 pacientů hospitalizovaných v nemocnici, aby se zjistilo, jak se vyrovnali s různou závažností onemocnění po zotavení. Výsledky ukazují, že 52 procent z nich hlásilo únavu, kterou pociťovali až deset týdnů po klinickém zotavení z covid-19. Nezáleželo, zda měli za sebou lehký, středně těžký či těžký průběh onemocnění.

Vědci zjistili, že hospitalizace nemá žádný význam pro riziko vzniku únavy u pacienta, což zdůrazňuje hrozbu přetrvávajících příznaků u pacientů všech věkových kategorií nebo průběhu onemocnění.

Čeští vědci mají prototyp očkovací látky proti covidu

Koronavirus

Zajímavé je, že to není zdaleka jediný výzkum zaměřený na propojení koronavirové infekce a únavy. Některá pracoviště zaměřená na zkoumání účinků a výskytu toho, co část odborníků označuje za „dlouhý koronavirus“ tímto termínem označují příznaky, které zůstávají po aktivním stadiu onemocnění, přičemž mezi ně patří i únava.

Reklama

Výběr článků

Načítám