Hlavní obsah

Prymula je skvělou volbou, i když ho má někdo za diktátora, tvrdí politologové

Novinky, Klára Beranová
Praha

Dosadit do čela ministerstva zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO) bylo ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO) dobré, možná i výborné řešení, které mu přihraje politické body. Většina společnosti v něm vidí na rozdíl od předchozího ministra Adama Vojtěcha (za ANO) autoritu, která dokáže Babišovi oponovat. Část lidí ho má ale za diktátora, který jen dělá samé zákazy. Shodli se na tom politologové oslovení Novinkami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Epidemiolog Roman Prymula

Článek

„Prymula je pro Babiše záchranou brzdou, kdy se koronavirus začíná vymykat kontrole a kdy předchozí ministr zdravotnictví ztratil autoritu. Prymula má zkušenosti, je to epidemiolog, má z jara poměrně dobrou reputaci a má autoritu. Tohle je dobré, dokonce výborné řešení,” sdělil Novinkám politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Podle Josefa Mlejnka z Univerzity Karlovy se Babiš dostal do situace, kdy mu byla přisuzována vina za zhoršení epidemiologické situace. „On se potřeboval z té nepříjemné situace vyvléknout. A to udělal. Patrně donutil Vojtěcha k rezignaci a instaloval do té funkce Romana Prymulu. To mu může přinést politické body,” řekl Novinkám.

Od čtvrtka budou restaurace zavírat už v deset, omezí se sport, rozhodl Prymula

Domácí

Že to byla dobrá volba, si myslí i politologové Ladislav Mrklas z CEVRO institutu nebo Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci. „Pro premiéra to byla dobrá volba, mohl ale možná počkat na průzkum politiků, ve kterém Vojtěch vyšel jako třetí nejoblíbenější. To se asi pak premiér drbal za uchem,” uvedl Mrklas.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Popularita vrcholných politiků

Hamáček v popularitě předstihl Babiše. Odstupující Vojtěch je třetí

Domácí

Někteří ho mají za diktátora

V pohledu na Prymulu je pak společnost podle politologů roztříštěná. Jedni - ti, kdo se bojí viru, voliči ANO, příznivci vlády nebo prezidenta Miloše Zemana - ho vnímají pozitivně, ostatní ne tak docela.

„Na jaře ho vnímala společnost jako někoho, kdo je skvělý odborník a kdo nás zachrání. Pro část veřejnosti pak začal být ale někým, kdo prosazuje samé zákazy a opatření. A tahle část společnosti ho nyní vnímá jako toho diktátora,” zhodnotil Mlejnek.

Zavíračka v jedenáct, poslední objednávka v deset, smlouvají u Prymuly pivovary

Ekonomika

Podle Mrklase byly dokonce doby, kdy byl Prymula vyzýván, aby kandidoval na prezidenta. Jenže i on se dopustil některých výroků a činů, které jeho popularitu srazily. „Příznivci Zemana, Babiše a vlády ho podporují. Příznivci opozice jeho jmenováním nadšení nejsou,” sumarizoval.

Mrklas: Je to blízký člověk Zemana

Mrklas také uvedl, že Babiš zvolil do čela resortu zdravotnictví Prymulu také z toho důvodu, že měl jasnou podporu prezidenta Miloše Zemana. „Šlo o relativně rychlé řešení situace, které se zřejmě dlouhou dobu připravovalo. Neuvěřitelně promptní reakce pana prezidenta ve srovnání s jinými změnami ministrů byla do očí bijící,” pozastavil se Mrklas.

Prezident jmenoval Romana Prymulu ministrem zdravotnictví

Domácí

Ten to zdůvodnil tím, že je Prymula blízkým člověkem prezidenta Zemana. A díky jeho jmenování pak došlo k výraznému posílení prezidentovy pozice uvnitř vlády.

„Prymula patří navíc mezi lidi, kteří jsou blízcí čínským zájmům. Hrál důležitou roli v získávání jarních čínských zakázek a firmy jeho rodinných příslušníků obchodují s Číňany,” dodal.

Ministrem byl Prymula jmenován v pondělí, a to pouze několik hodin poté, co oznámil rezignaci Vojtěch. Již v úterý uvedl, že bude omezovat hromadné akce nebo otevírací dobu hospod, barů a restaurací.

Reklama

Výběr článků

Načítám