Hlavní obsah

Hospodští nechtějí zavírat už v deset večer

Právo, Martin Procházka

Restaurace a bary budou od čtvrtka muset zavírat ve 22.00 místo současné půlnoci. Zavřené zůstanou stejně jako dosud do šesté hodiny ranní. Jako jedno z prvních opatření proti šíření nákazy to uvedl nově jmenovaný ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). A hospodským se to vůbec nelíbí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Prymula vyhlášené opatření zdůvodňuje tím, že Češi ztratili ostražitost a místa, kde lidé jedí a pijí, patří k nejrizikovějším. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR bude dřívější uzavření provozů pro většinu podniků znamenat ztrátu ve výši až 30 procent z denních tržeb.

„To je pro restaurace a hospody po šesti měsících ekonomického hladovění už opravdu likvidační. I bez tohoto nového omezení zakončí většina provozovatelů letošní rok ztrátou v řádu stovek tisíc až jednotek milionů korun,“ uvedla asociace v prohlášení.

„Po desáté chodí už minimum hostů“

Navrhuje, aby provozovny nově přijímaly poslední objednávku ve 22.00 a uzavřely se ve 23.00. „Současně žádáme ministerstvo, aby zveřejnilo data, která potvrzují, že konkrétně hospody a restaurace (ne kluby a noční bary) představují zvýšené epidemiologické riziko,“ píše se v prohlášení.

Od čtvrtka budou restaurace zavírat už v deset, omezí se sport, rozhodl Prymula

Domácí

Situace v gastronomii je podle asociace po první vlně covidu-19 kritická, a pokud dojde k dalším výrazným omezením, hrozí podle ní ukončení provozu až čtvrtiny gastronomických provozů a okamžité ohrožení desítek tisíc pracovních míst.

Až třetinový možný pokles tržeb očekává i výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Za první polovinu roku evidují podle Ferencové restaurace a hospody akumulovanou ztrátu tržeb za 30 miliard korun.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka jsou už nyní v restauracích dodržována pravidla bezpečnosti a minimalizována rizika. S omezením otevírací doby proto nesouhlasí. Naopak skupina Ambiente se zkrácením otevírací doby souhlasí, hodiny do půlnoci jsou podle zakladatele sítě Tomáše Karpíška rizikové.

Zavíračka v jedenáct, poslední objednávka v deset, smlouvají u Prymuly pivovary

Ekonomika

Oba se shodují na tom, že Prymulou navržené opatření je lepší, než by bylo zavření přístupu hostů do restaurací úplně, jako tomu bylo na jaře. Podobně se vyjádřil i vrchní restaurace na pražských Vinohradech. „V deset hodin stejně musíme zavřít zahrádku a po desáté chodí už minimum hostů,“ řekl Právu.

Asociace vnímá jako dlouhodobý problém to, že stát neprojednává nová opatření s odborníky z praxe. Vysvětlení k dalšímu zkrácení provozní doby si provozovatelé stravovacích zařízení zaslouží i podle Hospodářské komory. Vláda by podle komory měla opatřeními cílit na oblasti, kde se nákaza šíří nejrychleji. V posledních dnech ale podle ní naopak omezuje obory, ze kterých podle oficiálních zdravotnických dat pochází jen minimální počet nakažených.

„I v minulosti byla přijímána dosti chaoticky a bez jasného vysvětlení záměru nebo snahy hledat cesty, které by méně zasahovaly do ekonomiky pohostinství a cestovního ruchu a přitom splnily stejný účel. Poslední opatření, týkající se evidence aktuálních míst k sezení a počtu židlí, toho bylo dalším důkazem,“ uvedl Stárek.

Hospody a pivovary obral virus o miliardy

Ekonomika

Například pro omezení kontaktu s obsluhou můžou lidé použít v některých restauracích QR kódy pro prohlížení menu, objednávky i placení mobilními telefony.

„Řadě našich klientů z restaurací a barů v poslední době rozšiřujeme nastavení o možnost bezkontaktního objednání a potažmo placení. Náš systém se pomocí otevřeného rozhraní může dokonce napojit na jakýkoli pokladní systém anebo tiskárnu v konkrétní restauraci,“ řekl Alex Yushin, zakladatel start-­upu AAHI.io, který se specializuje na bezkontaktní objednávky.

Reklama

Výběr článků

Načítám