Hlavní obsah

Severočeské muzeum se otevře v prosinci, první ochutnávkou bude den otevřených dveří

Právo, Michael Polák

Největší muzeum na severu Čech, Severočeské muzeum v Liberci, přivítá po téměř třech letech návštěvníky. V sobotu 26. září jim dovolí na jeden den nahlédnout pod ruce kurátorů a restaurátorů, kteří v muzeu v tuto chvíli pracují na závěrečné fázi kompletní proměny a rekonstrukce muzea za 143 milionů korun.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ředitel muzea Jiří Křížek ukazuje nově zrekonstruované výstavní prostory.

Článek

Kvůli ní je Severočeské muzeum uzavřené už od ledna 2018. Kromě stavební rekonstrukce historické budovy muzea došlo na zásadní proměnu interiérů a vzhledu expozic muzea.

„K nejvýraznějším změnám, které návštěvníky čekají, patří skleněná rampa ve vstupním vestibulu, moderní recepce, pokladna a hlavně vestavěné výstavní bloky v bočních partiích muzea,“ říká šéf libereckého muzea Jiří Křížek.

V Ostravě se otevírá první státní muzeum

Tipy na výlety

Interiéry podle něj zároveň získaly nové podlahy, byla repasována okna a dveře, úpravami prošly rozvody elektřiny, klimatizace a také zabezpečovací a požární systémy. Přestavba měla původně skončit na konci roku 2019, později se termín posunul na závěr letošního září. Kvůli jarnímu nouzovému stavu a kvůli zavřeným hranicím se ale zpozdily dodávky některých materiálů.

Muzeum tak zatím uspořádá pro návštěvníky jen den otevřených dveří a v plném rozsahu se otevře až 5. prosince.

Češi často rekonstruují sami. Konzultace s odborníkem by jim ale někdy ušetřila čas i peníze

Tipy a trendy

„Kvůli úspoře financí navíc tisíce sbírkových předmětů v tuto chvíli aranžují sami zaměstnanci muzea bez asistence specializované firmy, což je v expozicích o rozsahu zhruba tři tisíce metrů čtverečních výjimečný postup,“ upozorňuje Jiří Křížek. „Právě na to potřebujeme zhruba tři měsíce času, který nám teď kvůli zdržení stavby chybí,“ dodal.

Všechno si dělají sami

Instalování a aranžování expozic budou moci lidé během dne otevřených dveří naživo sledovat.

„Na vlastní oči uvidí, jak se instaluje uměleckořemeslná a přírodovědná expozice či jak probíhá restaurování sbírkových předmětů, konkrétně historického nábytku, švýcarských malovaných kachlových kamen či neceséru maršála Radeckého. To je něco, s čím se běžně člověk nesetká,“ uvedla Květa Vinklátová (SLK), krajská radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Chátrající zámek v Brandýse nad Orlicí dostal novou šanci

Cestování

Severočeské muzeum patří mezi největší muzejní instituce v Česku. Vzniklo v roce 1873 a historická budova, v níž sídlí, byla postavená v letech 1897 až 1898. Aktuální rekonstrukce vyšla na 143 milionů, přičemž 90 milionů je dotace z fondů Evropské unie a v malé části i ze státního rozpočtu. Zbylých 53 milionů korun uhradil Liberecký kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám