Restaurace nad propastí? Hospodští mají obavy o svůj byznys

V Česku  sílí druhá vlna pandemie koronaviru a vládních restrikcí přibývá. Ministr zdravotnictví Roman Prymula rozhodl o tom, že od 24. září budou muset restaurace povinně zavírat už v deset hodin večer. Mnoho restauratérů to považuje za likvidační, třetina už nyní plánuje ukončit činnost.

Po obrovském propadu tržeb v březnu a dubnu, které pro tuzemskou gastronomii znamenaly až devadesátiprocentní výpadek příjmů, bylo léto poměrně optimistické.

Díky tomu, že Češi cestovali zejména po tuzemsku, zaznamenaly restaurace v celorepublikovém průměru dokonce čtyřprocentní meziroční nárůst tržeb, zmiňují zástupci společnosti Storyous, která pro restaurační zařízení vyvíjí pokladní systémy.

Praha ztráty nedohnala

Ztráty z jarních měsíců se přesto nahradit nepodařilo. Problematická zůstává Praha, kde v restauracích běžně daleko více utrácejí zahraniční turisté. Zde se výpadek tržeb nepodařilo nahradit ani přes léto.

Současná zhoršující se situace přináší do oboru extrémní nejistotu. „Největším problémem by bylo, kdyby se restaurace znovu úplně uzavřely. Provozní každý den riskují karanténu, kdyby se u někoho z personálu nebo z hostů prokázala nákaza. Měli by jít příkladem a upozorňovat na dezinfekce, odstupy, nošení roušek i bezkontaktní placení. Sami majitelé a provozní by měli apelovat na dodržování odstupů a omezovat kapacity vlastních podniků,” komentuje ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín.

Ze společného průzkumu Asociace malých a středních podniků a Storyous vyplývá, že až 81 % majitelů restaurací má aktuálně vážné obavy o svůj byznys a celá třetina jich dokonce zvažuje ukončit činnost.

Vadí nám nezájem státu

„Majitelům gastro podniků vadí údajný nezájem státu. Sektor pohostinství přitom zaměstnává kolem 190 tisíc lidí. Často také opakují, že by jim pomohl zájem ze strany médií,” dodává Třeslín.

V zemích jako Španělsko, Itálie či Německo, které koronavirová krize zasáhla na jaře nejvýrazněji, zavádějí restaurace do svých provozů v rámci hygienických opatření i digitální technologie.

„Podle odhadů našich španělských partnerů má až 95 procent restaurací ve městech digitální menu. Hosté si pouze naskenují QR kód do mobilu. Vyhýbají se tak riziku množení virů na papírovém menu nebo na platebním terminálu. Podobná situace je i v Německu a v Itálii,” prozrazuje Igor Třeslín.

Podobné nástroje jsou dostupné i v Česku, v restauracích ale zatím nejsou příliš rozšířené. Objednání skrze QR kódy je přitom možné využít i ve službách hotelů, vlaků nebo ve Skyboxech na sportovních utkáních.

Kritika z Hospodářské komory

Posunutí zavírací doby restaurací na 22:00 kritizuje nejen vládní opozice, ale především provozovatelé restaurací a také Hospodářská komora ČR.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka jsou už nyní v restauracích dodržována pravidla bezpečnosti a je minimalizováno riziko nákazy. Provozovatelé stravovacích zařízení si podle Hospodářské komory ČR zaslouží k dalšímu zkrácení provozní doby lepší vysvětlení. Mnozí považují toto opatření za nelogické.

Vláda podle komory v posledních dnech omezuje obory, ze kterých podle oficiálních zdravotnických dat pochází jen minimální počet nakažených.

S využitím tiskové zprávy Storyous

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme