Hlavní obsah

ISS provedla úhybný manévr kvůli vesmírnému smetí

– Washington/Moskva

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) provedla v noci na středu preventivní manévr s cílem snížit riziko možné srážky s neznámým kosmickým odpadem. Na Twitteru o tom informoval šéf americké vesmírné agentury NASA Jim Bridenstine. Posádce orbitálního komplexu údajně přímé nebezpečí nehrozilo.

Foto: Twitter Intl. Space Station

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

Posádka, kterou nyní tvoří ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy, se pro jistotu uchýlila do lodi Sojuz, která je u stanice zakotvena. Po úhybném manévru se všichni vrátili zpět a nyní pokračují v práci.

Sojuz má dopravit novou posádku na ISS za rekordní tři hodiny

Věda a školy

Úprava oběžné dráhy ISS byla provedena pomocí motorů ruské nákladní lodi Progress MS-14, která je ke stanici rovněž připojená. Americký úřad NASA uvedl, že při operaci „pracovala společně s ruskými dispečery“.

Odpadu na orbitě je stále více

Podle expertů se měl neznámý objekt k ISS přiblížit zhruba půl hodiny po půlnoci SELČ na vzdálenost asi 1,9 kilometru. Byl tedy v takzvané červené zóně, kdy je pravděpodobnost srážky vysoká.

Ruská kosmická agentura Roskosmos na svém webu sdělila, že motory lodi Progress MS-14 byly kvůli manévru zažehnuty na 150 sekund v úterý ve 23:19.

Bridenstine si postěžoval, že letos musela laboratoř na oběžné dráze podniknout „úhybný manévr“ kvůli všemožným poletujícím úlomkům z různých kosmických plavidel už třikrát.

„S vesmírným odpadem je to čím dál horší,“ poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám